Jul och nyårshälsning

En svensk jul

Nyss har vi firat ett helgon från Syrakusa i Italien, vi gör det med vita särkar, ljus i hår och genom att äta vetebröd med saffranssmak.

Vi kommer snart att fira födelsen av ett speciellt barn för drygt 2000 år sedan i dagens Palestina. Många minns den händelsen dels genom evangelierna (skrivna på grekiska) och dels genom att man sätter fram en krubba, den jag har hemma är köpt i Jerusalem i Israel.

Vi firar också julen genom att en ärkebiskop och helgon från dagens Turkiet, Nikolaus av Myra. En asketisk herre som skänkte sin förmögenhet till tre flickor så de skulle kunna bli skuldfria och ”undgå ett öde värre än döden”. Av asketen blev en frodig herre, av biskopsmitran en röd toppluva och av S:t Nikolaus blev Santa Claus, Jultomten.

Vi tar in ett träd i huset och klär det, en tradition vi hämtat från Tyskland, liksom vi också tagit många av våra älskade julsånger därifrån.

Slutligen kanske vi läser Charles Dickens en julsaga (A Christmans Carol on prose).

Den svenska julen är internationell men den är likväl god. GOD JUL!

 

Några reflektioner från det gångna och om det kommande året:

2013

I februari stod jag på ett fält i Zambia när bonden, som hade fått svenskt bistånd att förbättra skörden, helt plötsligt tar fram sin mobiltelefon och säger ”… och på den här får jag ett SMS varje dag som ger mig priset på majs. Nu kan uppköparen som kommer från Lusaka inte längre lura mig.”

Tekniken hade i ett slag givet honom dels makt att sätta emot uppköparen och dels gjort honom till en del av världsmarknaden. För mig blev det en mycket tydlig bild av vad som sker i världen. Teknik och information ger helt nya möjligheter till miljarder av människor. Globaliseringen för människor samman och genom handel och kontakter är världen idag bättre än någon gång tidigare i historien. Aldrig tidigare har så många levt i demokrati, aldrig tidigare har så få levt i fattigdom och tillväxten i de fattigaste länderna har aldrig varit lika stark som nu. Tiden när polio, AIDS och malaria kan vara utrotade närmar sig enligt Globala fonden, förutsatt att vi ser möjligheterna och gör rätt saker.

Det som händer i världen påverka och har alltid påverkat oss i Sverige, så var det 2013 också även om vi kanske inte alltid förstått konsekvenserna.

2014 – fortsatt utveckling

Den positiva utvecklingen kan fortsätta men den förutsätter och underlättas av att vi för rätt politik. Frihandel är bra för Sverige och för våra jobb, men framförallt ger det möjligheter för andra länder att utveckla sina bästa sidor och genom exporten sälja till oss och andra. Handel har förmågan att utveckla både ekonomi och relationer mellan människor. På 1950-talet såldes i Sverige små fjädrar på en nål för att stödja fattiga barn i Sydkorea. Tank den nålen bredvid en 48” platt-TV från Samsung så är det lätt att se att med rätt politik kan ett land gå från bistånd via samarbete till jämbördig konkurrens på ca 50-60 år om man för en klok politik.

Många länder är i olika faser i den utvecklingen och EU är genom sitt agerande med samarbets- och frihandelsavtal en pådrivare. Sverige skall vara aktiv i den demokratiernas klubb som just är sporren till utveckling.

Inför 2014 så önskar jag fortsatt att vi inte sluter oss i protektionism för att rädda svenska (eller andra länders) jobb utan att hela EU kan vara frihandelsförespråkare. Att vi genom demokratibistånd och genom att visa på demokratins exempel kan främja allas mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Av en särskilt stor betydelse är att de nyss inledda TTIP förhandlingarna går bra därför att ett frihandelsområde mellan USA/Kanada å ena sidan och EU å den andra ytterligare stärker utvecklingsmöjligheterna i hela världen.

Min nyårsönskan blir därför mer frihandel och mindre protektionism/nationalism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s