Om mig

Min morfar lärde mig som barn att: Knyter du handen så riskerar du aldrig att tappa något ur den – men det kan aldrig heller komma något i den.

För mig är morfars lärdom central. Det är bara genom att vara öppen för impulser och intryck från medmänniskor som vi kan växa och tillsammans bli starkare. Det gäller på ett nära och personligt plan likaväl som mellan kulturer och stater. Kan jag medverka till att vi alla blir mer öppna och respektfulla så är jag nöjd, samtidigt som jag också vet att det är på det sättet välstånd kan skapas.

Om mig

Snart 60-årig gift tvåbarnspappa och riksdagsledamot för Moderaterna (jag var även ledamot 2010-2014). Familjen bor i Brämhult utanför Borås.

Mitt tidigre arbete var på RI.SE (research institutes of Sweden) i Borås där jag huvudsakligen ägnade mig åt att besöka företag och granska deras system för att kontrollera och godkänna produkter.

I Borås har jag varit 1:e vice ordförande i Kommunfullmäktige (2016-2022) samt i  Borås TME AB, jag är fortfarande förste vice ordförande i Borås Energi och Miljö AB.

Jag tycker om att läsa, och jag läser då helst böcker om historia, gärna historia från andra länder, eller biografier/memoarer. När jag går till gymmet och tränar läser jag skönlitteratur under uppvärmningen (det ser nog konstigt ut med en person som cyklar frenetiskt och läser samtidigt!). Jag är road av ord och samlar då och då på mig citat samt skriver lite mer eller mindre patetiska limerickar.

Som person är jag analytiskt lagd och vinnlägger mig om att förstå argument och ställningstaganden. Det gör också att jag har svårt för principen att enklast och högljuddast skall vinna en debatt. Sakligheten i centrum.

Min bakgrund

Född 1963 i Svenljunga, jag började skolan som 6 åring 1969 och gick grundskolan på Mogaskolan i Svenljunga. Under högstadiet kom jag att engagera mig i elevrådet och jag var ordförande i nian, ett litet problem eftersom min pappa var rektor.

Därefter blev det Naturvetenskaplig linje på Marks Gymnasieskola (ja Marks inte Marx) i Skene. Även under gymnasiet blev det elevråd, ett elevrådsarbete som drevs bl.a. tillsammans med Jan Björklund (välkänd!) under tre år. Mycket av min politiska förmåga formades där.

Vid valet 1979 åkte jag med min pappa (mina föräldrar var båda aktiva i kommunen, pappa som KF ordförande mellan 1971 och 2010!) till ett valmöte i Örsåsgården. När jag kom dit visade det sig att vi var fler ungdomar där och onsdagen efter valet nystartades Svenlunga MUF med mig som ordförande.

Efter gymnasiet så började jag på Teknisk fysik på Chalmers 1981. Jag valdes in i Chalmers kårfullmäktige 1982 och satt där fram till 1990 tror jag då jag avgick som talman i ChS. Åren 1983-85 tog jag studieuppehåll för att utbilda mig till reservofficer i KA (Radar/samband) och vid återkomsten 1985 gick jag över till den s.k. Kf-linjen på Chalmers (Kemiteknik med tekniskfysisk begynnelseutbildning, puh långt ord).

1986-87 var jag vice ordförande (20% arvodering) och 1987-88 ordförande för Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS). Studiemedel, bostäder, studenthälsa och sociala frågor för 25 000 studenter i ”Götet”. Jag var också under åren 1983-88 ledamot i styrelsen och vice ordförande för Stiftelsen Göteborgs studenthem.

Efter kår äventyret var det dags att avsluta studierna, jag fick ex-jobb på Statens Provningsanstalt (SP) i Borås (mer om det nedan) och hade sedan planer på att ta de sista tentorna – något som aldrig blev av, det kan jag ångra idag.

Vad har jag jobbat med

Examensarbetet handlade om de internationella reglerna för typprovning av förpackningar för farligt gods (”Selective testing for Packagings for Dangerous Gods”), och skulle vara ett underlag till FNs expertkommitté för transport av farligt gods. När det var avslutat anställdes jag vid SPs Mekaniklaboratorium för att arbeta med förpackningsfrågor. Jag blev efter ett år ansvarig för den Svenska Riksprovplatsen för emballage för farliga varor inom SP. Efter några år med förpackningar började jag intressera mig för kvalitetssäkring och jag kom att leda arbetet inom SP (som då bytt namn till Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut) med att skapa en avdelning för certifiering av kvalitetsledningssystem (ISO 9000), senare även miljöledningssystem (EMAS och ISO 14000). Under en period var jag också kvalitetschef för SP.

I november 1998 blev jag tjänstledig för politiska uppdrag, inledningsvis hade jag också några revisionsuppdrag från SP parallellt. Efter valet 2006 kom jag tillbaka till SP, och fick då arbeta med förpackningar på det som numera (?) heter ”Bygg och Mekanik”, i stort sett den roll jag hade när jag började. Efter 10 månader blev det tjänstledigt igen, då som KSO i Borås 2007-10 och sedan för en period i riksdagen. 2014-2022 var jag åter på Sveriges Provning- och Forskningsinstitut (som SP blivit) som sedan kom att heta Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – SP och nu är en del i RI.SE.

Politik ….

Startade MUF i Svenljunga 1978, kom in i distriktsstyrelsen 1979 och blev distriktsordförande 1988-89. Jag satt i MUFs förbundsstyrelse från stämman i Borås 1988 till stämman i Lund 1994. Vid den välkända stämman i Lycksele valdes jag till MUFs 2:e vice ordförande.

I partiet så satt jag i länsförbundets styrelse från 1987 till 2000 då jag avgick som vice förbundsordförande.

Jag var ersättare i KF i Svenljunga 1985-88 (tjänstgjorde nog bara en gång). I KF i Borås har jag suttit 1991-2002 samt 2006-2010, jag har varit ledamot eller ersättare i Kommunstyrelsen i Borås 1994-98 samt 2006-07 och jag var kommunstyrelsens ordförande från september 2007 till den sista oktober 2010. Efter valet 1991 valdes jag till ersättare i Energiverksstyrelsen i Borås, 1994 blev jag vice ordförande i Energinämnden. I samband med omregleringen på elmarknaden delades verksamheten i Borås Energi AB (nu Borås Energi och Miljö AB, BEM) och Borås Elnät AB. Jag var viceordförande i båda bolagen fram till 1998 och sedan ordförande i BENAB till 2002 och i BEM till dess jag blev KSO.

När diskussionerna om att starta Västra Götalandsregionen tog fart utsågs jag av partiet att vara med i den s.k. Väststyrelsen. Min roll blev främst att hålla emot. När så regionen bildades 1998 (1 januari 99) så blev jag regionråd. Mina arbetsområden var framförallt ekonomi, budget och ägarfrågor. Jag satt då även i Regionfullmäktige mellan 1998 och 2006 samt i regionstyrelsen samma tid.

Favoritcitat

”Du kan prova mycket, och misslyckas ofta, men misslyckad är Du först då Du skyller på andra” (Levi Petrus)

Tveka inte att höra av dig vid frågor eller synpunkter!

privat@ulriknilsson.com

Bästa hälsningar / Ulrik Nilsson

Ett svar till “Om mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s