Har (S)agoberättarna läst skuggbudgeten?

Borås Tidning 2011-10-11. DEBATT.

I BT (5/9) menar de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Södra Älvsborg att de lyfter fram flera tunga förslag för att underlätta för kvinnor på arbetsmarknaden.

För oss är jämställdhet är en självklar byggsten i ett fritt samhälle. I den bästa av världar deltar därför kvinnor och män på arbetsmarknaden i lika hög grad. I Sverige har vi kommit långt på området men det finns mer att göra.

Den stora orsaken till löneskillnaderna vi ser mellan könen på arbetsmarknaden är att olika branscher har olika lönenivåer och det är kvinnodominerade branscher som tenderar att ha lägre löner. Vi har sett det här problemet och för nu en politik för att uppvärdera dessa branscher. Phia Andersson (S), Hans Olsson (S) och Ann-Christin Ahlberg (S) säger att de också vill förbättra jämställdheten på arbetsmarknaden, men de verkar inte ha läst det budgetförslag deras partiledare Håkan Juholt presenterat.

Det är en budget som innehåller 20 miljarder i skattehöjningar som i huvudsak ska betalas av företag och arbetstagare i tjänstesektorn. Man vill minska Rut-avdragen, slopa dem för ensamstående, höja restaurangmomsen och göra det dubbelt så dyrt att anställa ungdomar.

Tjänstesektorn är idag en bransch som domineras av kvinnor och som erbjuder många kvinnor chansen att driva företag. Idag står kvinnor för första gången för mer än 30 procent av alla nystartade företag i Sverige. Vad är det för jämställdhetspolitik att chockhöja skatten för dem?

De påstår också i BT (5/9) att vi saknar jobbpolitik men då kan de inte ha tittat på arbetsförmedlingens senaste statistik. I augusti 2011 var 196 000 personer fler sysselsatta jämfört med augusti 2006 och om man tittar här i Västra Götalands så har antalet öppet arbetslösa kvinnor det senaste året minskat med 2182 personer varav 119 har fått jobb i Borås.

Alliansens politik skapar jobb. Det är självklart svårt att göra exakta prognoser på hur många som skulle bli av med jobbet om Socialdemokraterna fick bestämma, men vem som helst kan förstå att skattehöjningar på 25 miljarder innebär en bidragslinje istället för den arbetslinje vi i alliansen driver. Och det är jobb i offentlig sektor och i tjänstesektorn, jobb som i första hand innehas av unga kvinnor som drabbas hårdast.

Debattörerna vidhåller att få fler kvinnor i arbete är en bärande del av deras ekonomiska politik. Men det är till de mansdominerade bygg- och infrastrukturbranscherna Håkan Juholt och Tommy Waidelich lovar miljardsubventioner.

Att Sverige är ett av ytterst få länder som under rådande ekonomiska kris inte tvingas till krisåtgärder och skattehöjningar beror på den ansvarsfulla tillväxtpolitik som Alliansen fört. I en tid där det krävs ekonomiskt ansvar för att värna arbetslinjen på sikt föreslår (S) en bidragslinje.

Jan Ericson (M)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Ulrik Nilsson (M)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s