Islamofober och valet i Tunisien

Jag har sett att en blogg som i hög grad innehåller islamofobi och främlingsfientliga tankar har ”hängt” ut mig och mina svenska kollegor som var valobservatörer i Tunisien under rubriken ”Här är de svenska riksdagsmän som övervakade valet islamisterna vann”. Det inträffade ger mig anledning att något reflektera över vilken demokratisyn som kan ligga bakom den typen av ”avslöljande”.

För det första, en valobservation syftar till att värdera om valet i sig gått rätt till, inte till att se till att ”rätt” parti vinner. Tuinisien valet genomfördes i en fantastisk anda där alla var nöjda och glada och där det betydde mycket för många att äntligen få rösta. En man på ca 50 sa med tårar i ögonen utanför en vallokal att ”detta har jag väntat hela mitt liv på”. I alla de vallokaler jag besökte (10 st) satt parti-representanter från såväl al-Nahda (det parti som vann och som utpekas som islamister) som från de sekulära partierna. För mig verkade det som att de samarbetade väl, med andra ord en amatörmässig observation är att det verkar inte vara oöverstigliga motsättningar mellan al-Nahda och de sekulära partierna – möjligen en kommentar till islamismen.

För det andra så måste syftet med bloggen vara att antyda att vi är delaktiga i islamiseringen (vilken jag i sig kan ifrågasätta) och då måsten man ställa frågan – Har man inte rätt att ha demokrati om man röstar fel? För mig innebär demokrati en frihet att rösta på partier som sprider sitt program, sen må de vara moderata, kommunistiska, islamistiska eller främlingsfientliga, debatten skall föras öppet och utan att man ger förbud.

För det tredje så är min tor – och övertygelse – efter att ha samtalat med en del partiföreträdare i Tunisien (och i Egypten) att det politiska landskapet kommer att förändras så snart arbetet med en ny konstitution kommer igång och partierna kan formeras utifrån visad intressegemenskap. Problemet idag är att inga partier uton al-Nahga har något ”track record” då de är nystartade. Al-Nahga har funnits och varit förbjudet under Ben Ali och har därför fått lite extra sympati. Jag tor att när det blir dags för parlamentsval så kommer det att finnas färre partier (i ”mina” vallokaler ställde 63 partier upp), partier som mer ser ut som vårs. Förhoppningsvis kommer vi då också att se fler unga kandidater.

Om islamisterna vann kan diskuteras för mig finns det bara en tydlig vinnare – det tunisiska folket som gick till val med värdighet (dignity), precis så som det bör vara efter den värdiga revolutionen (i Tunisien säger man inte jasminrevolutionen utan den värdiga revolutionen).

Ulrik Nilsson (M)

riksdagsledamot och valövervakare i Tunisien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s