Stötande upplägg i den privata vården

Borås Tidning 2011-11-26 DEBATT.

Den senaste tiden har vi sett flera exempel på företag inom välfärdssektorn som smiter från sitt samhällsansvar genom aggressiv skatteplanering. Det är upprörande och inte acceptabelt i ett modernt välfärdssamhälle.

Utgångspunkten måste vara att kvaliteten i all form av välfärdsverksamhet ska vara hög och att skatter ska betalas på lika villkor av alla, oavsett bransch.
Därför kommer alliansregeringen redan under nästa år att lämna förslag för att stoppa den här typen av skatteflykt. Den nya utredningen kommer senare också att kompletteras av det slutbetänkande om ränteavdrag som Företagsskattekommittén lämnar i november 2013.

Tillväxten är viktig för jobben och välfärden, och ska komma alla till del. Därför är det viktigt att drivkrafterna för arbete, utbildning och företagande är stora. När företag ställer sig bredvid skattesystemet förhindras utvecklingen av Sverige. Finansieringen av välfärden urholkas och skattenivån riskerar att pressas uppåt.
Vi har rätt att ställa höga krav på de bolag som finns inom vård, skola och omsorg. Förutom att kvaliteten och tillgängligheten ska vara hög gäller det också att företagsetiken och skattemoralen är god.
De som är med och producerar välfärd får sina intäkter från skattebetalarna och det är därför helt orimligt att de själva använder tveksamma skatteupplägg. Skatteintäkter ska användas till välfärdstjänster som är av hög kvalitet, tillgängliga och rättvist fördelade. Bara misstanken om att pengarna istället hamnar i skatteparadis urholkar trovärdigheten för branschen.
Vi vet att valfrihet och mångfald i välfärden är uppskattat hos svenska folket. Kärnan i alliansregeringens politik är att bygga vidare på Sverige som ett sammanhållet land med frihet och trygghet för individen i fortsatt fokus. Nu skärper vi både kvalitetskontrollen och skattelagstiftningen. Så tar vi ansvar för Sverige.

Jan Ericson

Cecilie Tenfjord-Toftby

Ulrik Nilsson

Riskdagsledamöter (M), Sjuhärad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s