Missvisande diagnos från Andreasson

Borås Tidning 2012-11-29. DEBATT. Lennart Andreasson (V) skriver i BT 29/11 att han minns sina diskussioner med oss och kallar oss hycklare.

Vår bild av Lennart Andreasson är att han alltid enögt kritiserat den privata driftsformen och aldrig velat diskutera det väsentliga, nämligen kvaliteten på vården.
Sanningen är att det finns både bra och dåliga exempel på välfärdstjänster inom den privata sektorn liksom det gör inom den kommunala. Och ingenting tyder på att driftsformen är avgörande för kvaliteten. Svenskt kvalitetsindex rapport för 2011 gör gällande att vårdmottagare på den privata sidan är mer nöjda än de som mottagit offentlig vård. När det gäller specifikt äldreomsorg är det tvärtom.
Men klart är att möjligheten att kunna välja mellan olika aktörer sätter press på dem som utför välfärdstjänsten att göra det med högsta möjliga kvalitet. Som politiker ska vi stå på vårdtagarens sida och som riksdagsledamöter är det vårt ansvar att se till att nationella förutsättningar för bra vård finns.
Därför är det självklart för oss att reagera när vi kan dra paralleller mellan skatteplanering och undermålig vård. Det är inte ovanligt att företag skatteplanerar och inte heller är det olagligt – men det är osmakligt när det sker på vårdtagarens bekostnad.
Andreasson kritiserar oss för något slags plötsligt uppvaknande när det gäller riskkapitalbolagens skatteflykt. Men faktum är att vi sedan tidigare tillsatt en företagsskattekommitté som har som mål att under nästa år kunna presentera ett heltäckande lagförslag som gäller oavsett bransch, för att komma tillrätta med problemet. Inte ett ogenomtänkt populistiskt snabbstopp riktat endast mot välfärdssektorn som våra politiska motståndare hävdar.
Lennart Andreasson avslutar sitt inlägg med att diagnostisera oss som blinda och döva, vilket är en grav feldiagnos. Vilken tur att Andreasson inte ansvarar för att driva vård i någon form. Vi moderater vill bevara den svenska modellen för vårdsektorn. Vården ska vara gemensamt finansierad och alla ska kunna förvänta sig att få den vård de behöver. Det är det ansvar vi har gentemot väljarna och som vi inte tänker avsäga oss.

Jan Ericson

Cecilie Tenfjord-Toftby

Ulrik Nilsson

Moderata riksdagsledamöter från Sjuhärad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s