Sänkt krogmoms ger utsatta grupper jobb

2012-01-05 Borås Tidning. DEBATT.

Vid årsskiftet trädde restaurangmomssänkningen i kraft och flera stora företag planerar för lägre priser och nyanställningar.

Richard Bergfors, VD för hamburgerkedjan Max, har slagit fast att han kommer att sänka priset på hamburgare lika mycket som momsen sänks och anställa ny personal. Svenska McDonald’s meddelade nyligen att momssänkningen kommer att leda till lägre priser och nyanställning av cirka 600 medarbetare.

Till skillnad från många andra europeiska länder står Sverige starkt och kan satsa på reformer. Halveringen av restaurangmomsen är en viktig arbetsmarknadssatsning i en bransch som är öppen för personer som saknar högre utbildning eller lång arbetslivserfarenhet. Beräkningar visar att många av de nya jobb som kommer att skapas till följd av sänkningen kommer att gå till de grupper som är hårdast drabbat av utanförskap, nämligen unga och utlandsfödda.

Att fler har ett jobb att gå till är den långsiktigt viktigaste fördelningspolitiken. Alliansregeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och infört en jobbgaranti. Sänkningen av restaurangmomsen är en viktig del i vårt fortsatta arbete för att fler unga ska kunna gå från utanförskap till arbetet och delaktighet.

Vad Håkan Juholt kommer att lova svenska folket under 2012 återstår att se. Som folkvalda moderater kan vi lova att fortsatt använda vårt riksdagsmandat till att ta ansvar för Sveriges ekonomi och för arbetslinjen. Av våra väljare förväntas inget mindre.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) riksdagsledamot Södra Älvsborg

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot Södra Älvsborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s