Säkerhetsläget i Egypten en katastrof

Borås Tidning 2012-02-07

Som Aleksander Gabelic, ordförande i svenska FN-förbundet, skriver i BT 31/1, har hoppet som tändes efter avsättandet av Mubarak i Egypten förvandlats till en frustration över att militärrådet inte kliver åt sidan.

Tragedin i Port Said i onsdags med 74 döda kan ses som en tragisk bekräftelse på detta. Om inte direkt, med tanke på obekräftade uppgifter om att tragedin kan kopplas till militärrådet, så indirekt i och med att det tydligt är den bilden många fotbollsanhängare och regimkritiker har när de nu åter samlas för demonstrationer på Tahiritorget i Kairo.

Från flera håll påvisas att de fotbollssupportrar från el-Ahly som blev knivskurna stod i första ledet under revolutionen mot Mubarak. Oavsett om händelserna på onsdagen berodde på fotbollshuliganism eller inte så har konflikten mellan det styrande militärrådet och det egyptiska folket som kräver demokrati förstärkts ytterligare.

Att som den tillförordnade hälsoministern kalla det ”den största katastrofen i Egyptens fotbollshistoria” är nog att förmins-ka händelsen till att vara fotbollsrelaterad. Säkerhetsläget i Egypten är katastrofalt när de som ska skydda folket inte finns där och snarare har blivit deras största fiende.

Men allt är inte nattsvart i Egypten. Det är viktigt att komma ihåg att Mubarak är avsatt och att vägen mot demokrati har lagts. Trots vägspärrarna i form av militärrådet så är vagnen i rullning. Och efter mina besök i landet är jag övertygad om att viljan som drar den är starkare än militärens vapen.

För oss svenskar och européer är demokrati i ett land som Egypten av vikt inte bara för framtida charterresor utan också för handelsutbyten och stabilitet. För oss demokrater är det viktigt att uttala stödet för demokrati och utveckling mot en öppen sekulär stat i Egypten. I en sådan stat är militärens roll en helt annan och står under demokratisk kontroll.

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s