Högre kostnader skapar inga jobb

Borås Tidning 2012-05-14. DEBATT.

Med vårbudgeten har Socialdemokraterna slutligen börjat ge besked om vad man egentligen vill med sin politik.

Ett av förslagen är det utbildningskontrakt som Ann-Christin Ahlberg och Ylva Johansson hänvisar till i sin artikel (BT 3/5). Johansson och Ahlberg menar att S med utbildningskontraktet tar ungdomsarbetslösheten på allvar, men det rimmar illa med den skattechock direkt riktad mot landets unga som förslaget innebär.

När Lövfen och Andersson lanserade de svepande utbildningssatsningarna hänvisade man till Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Men nu får man kritik av just Svenskt Näringsliv för att ha missat poängen. Den främsta förklaringen till att företag misslyckas med rekryteringar är bristen på yrkeserfarenhet inte brist på utbildning. Lösningen till detta problem är inte tvång till studier och högre trösklar till arbetsmarknaden.

Den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och den halverade restaurangmomsen är några av de förslag som Alliansen har genomfört för att fler unga lättare ska kunna skaffa sig den yrkeserfarenhet de så väl behöver. Det är reformer som Socialdemokraterna nu vill riva upp.

S vill i ett slag göra det dubbelt så dyrt att anställa en ung person och fördubbla kostnaderna i en bransch där jobben har blivit 20 procent fler och där en tredjedel är unga. Hur ska det sänka arbetslösheten? Högre trösklar in till arbetsmarknaden kommer inte att ge fler jobb.

Beräkninga r från finansdepartementet visar att enbart den fördubblade arbetsgivaravgiften för unga istället skulle hota 18 500 jobb. Det skulle dessutom leda till ökade kostnader på nära 3 miljarder kronor för företag som anställer unga, bara i Västra Götaland.

Alliansens politik fungerar. Sedan 2006 har utanförskapet pressats tillbaka med drygt 200 000 personer och sysselsättningsgraden (det enda rättvisa mätinstrumentet enligt S) har ökat i alla de tre ålderskategorierna 15–24 år, 25–64 år och 65–74 år. Detta trots en av de svåraste ekonomiska kriser vi upplevt i Europa. Full sysselsättning kommer alltid att vara vårt mål och arbetslinjen är en förutsättning för att det ska gå att nå.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) riksdagsledamot, Södra Älvsborg

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot, Södra Älvsborg

http://www.bt.se/debatt/hogre-kostnader-skapar-inga-jobb(3270580).gm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s