S-politik urholkar plånboken

Borås Tidning 2012-08-22. Socialdemokraterna styr som väl är inte landet men däremot Västra Götalandsregionen. Ytterligare 750 miljoner kronor ska nu invånarna betala i skatt till regionen nästa år. För en barnfamilj i Borås med normala inkomster innebär det mellan 1 500 och 2 000 kronor mind-re i plånboken varje år, skriver Johnny Magnusson och Ulrik Nilsson.

Både i Västra Götaland och på riksplanet för Socialdemokraterna en skattehöjningspolitik som drabbar människor, jobben och välfärden. S styr som väl är inte landet men däremot Västra Götalandsregionen. Ytterligare 750 miljoner kronor ska nu invånarna betala i skatt till regionen nästa år. För en barnfamilj i Borås med normala inkomster innebär det mellan 1 500 och 2 000 kronor mindre i plånboken varje år. Skattehöjningen går inte till mer sjukvård utan mest till annat i S, MP och V-budgeten.

Det är illa att urholka köpkraften i Västsverige och försämra den ekonomiska situationen för människor i onödan. Men det kunde också ha varit ännu värre. I riksdagen lägger Socialdemoraterna återkommande kraftiga skattehöjningsförslag som också skulle drabba välfärdens kärna. Sett i det ljuset är det kanske logiskt för Gert-Inge Anderssons (S), regionstyrelsens ordförande, att höja skatten för att kompensera för de ökade kostnader som hans riksdagskollegers förslag medför.

Bara förslaget om att slopa den halverade arbetsgivaravgiften för unga skulle kosta Västra Götalandsregionen som arbetsgivare omkring 80 miljoner kronor varje år. Det visar siffror från riksdagens utredningstjänst. Men den totala kostnadsökningen som indirekt skulle drabba regionen är ännu större. Alla vårdgivare som arbetar på uppdrag av regionen och har anställda under 26 år skulle drabbas av ökade kostnader med förslaget. Pengar som behövs till hälso- och sjukvård i Västra Götaland skulle helt enkelt staten ta hand om ifall Socialdemokraterna fick bestämma. Givetvis slår detta mot den kommunala omsorgen på samma sätt.

Totalt hade arbetsgivarna i Västra Götaland drabbats av ökade anställningskostnader på omkring tre miljarder kronor årligen. Det innebär i praktiken färre arbetstillfällen, dyrare tjänster och varor, samt förstås lägre skatteintäkter för regionen och därmed mindre pengar till vården.

I rikspolitiken finns inte längre något rödgrönt samarbete. Var för sig föreslår S, MP och V skattehöjningar inom många områden. Höjd skatt på arbete, kärnkrafts- och vattenkraftskatt, höjd restaurangmoms, högre skatt på andrahandsuthyrning, slopande helt eller delvis av Rot- och Rut-avdragen, höjda bensin- och dieselskatter, flygskatt, fastighetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt, skatt på fritidsbåtar, lastbilsskatt och skatt på handelsgödsel.

Det är några av de förslag som S, MP och V lagt på riksdagens bord det senaste året. Socialdemokraterna har som väl är bara fått igenom sin föreslagna skattehöjning i regionen.

Johnny Magnusson (M) vice ordförande i regionstyrelsen

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot, Södra Älvsborg

http://www.bt.se/debatt/s-politik-urholkar-planboken(3403900).gm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s