Ibland blir det konstigt – eller inte ….

När vi tog en morgonpromenad på ISAF HQ (basen där ISAF insatsen i Afghanistan leds) så såg jag helt plödsligt något som förvånade mig.

Låt mig börja i en annan ända. När jag lämnat Chalmers 1989 anstäldes jag på dåvarande Statens Provningsanstalt (nu Svergies Tekniska Forskningsinstitut – jag är fortfarande anstäld där) för att arbeta med att typgodkänna emballage för transport av farligt gods. Ett projekt jag minns särskilt var det med den sexkantiga farmartanken (en behållare för diesel på ca 1 kubikmeter som används av bönder och entreprenadföretag) från Bildsberg utanför Ulricehamn. Två kreativa personer, en hantverkare och en dumper-åkeri-ägare (J-O Färm) hade konstruerat och jag skulle prova den, utfärda dokumnetation och när den godkändes utfärda typgodkännande. Såsmåningom flyttades produktionen till en ort utanför Gedansk i Polen och dfå var jag där och synad in produktionen. Tanken matrknadsfördes sedan i Sverige under namnet ”Färmartanken”.

Åter till Kabul, där mitt på basen stod ett exemplar av ”Färmartanken”, samma konstruktion, tillverkare och godkännande som jag hanterat under tidigt 1990-tal!

Det är inte utan att man fascineras av handel och kommunikationer. Man kan undra vilka vägar tanken rest och hur resan planerats från Polen via Bildsberg och …. innan den hanmar inom någon av de militära system som byggt upp basen där ISAF HQ håller till i Kabul Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s