Besök i ”Julfabriken”

Star Trading i min fäördelseort Svenljunga är en av sveriges största leverantörer av ljusstakar, julgirlanger, julgtransbeslysningar och allt annat som hör julen till. Jag besökte företaget strax före jul och fick en partstund med ledningen (Christer Johansson). Historien om Star Trading är lärorik för att förstå det nya Sverige som växer fram.

Från början arbetade Christer med belysning, och hade då bland annat en stjärna av mässing i produktion (en stjärna som under åren sålts i miljontals exemplar över hela Europa). För att producera stjärnan kontaktades Samhall, så småningom överlät Samhall en rad julprodukter till Christer att marknadsföra och sälja. På den vägen kom sotrimentet till och relationer till kunder byggdes upp. I dag sker produktionen i Kina och det som finns i Svenljunga är design/konstruktion, försäljning och marknadsföring samt bolagsledning. Det svenska bidraget är med andra ord de kompetensintensiva delatrna samtidigt som tillverkning sker i andra länder. Förutsättningen för Svrige i den situationen är naturligtvis beroende dels av frihandel och kontakter och dels av en god utbildningsnivå – Svensk industris framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s