Enköpingsposten: Premiärminister Putins skendemokrati

Utgången av det ryska parlamentsvalet, där Putins Enade Ryssland fått ungefär hälften av rösterna kanske inte förvånar. Men det är häpnadsväckande hur Rysslands maktparti ägnar sig åt uppenbart och enkelt upptäckt försök till valfusk.

Den ryska demokratin kan liknas vid en fotbollsmatch utan domare där det ena målet är igenbommat.
Som valobservatörer i S:t Petersburg kunde vi, bland icke använda valsedlar som skulle makuleras, hitta att ungefär var åttonde redan var markerad med svag blyerts för Enade Ryssland. Något som inte kan uppfattas som något annat än försök till fusk då rösten skulle bli ogiltig med två kryss. Väljare kunde också komma in och rösta utan att finnas med på röstlängden mot uppvisandet av ett intyg. Ett intyg som sedan skulle kunna användas för att rösta igen i en annan vallokal. Av detta kan man anta att maktpartiet var förfärat inför risken att det skulle visa sig för hela Ryssland att dess grepp om opinionen avtar och att det inte längre uppfattas vara i takt med tiden. Fusket skulle då förbättra siffrorna.

Någon, en oberoende bedömare, har uttalat att Enade Ryssland borde ha fått cirka 40 procent i stället för de cirka 50 procent som redovisats. Även om Enade Ryssland behåller majoriteten i Duman, och även om de ledande oppositionspolitikerna nu hindras från att ställa upp i presidentvalet, så är det minskade opinionsgreppet av betydelse.
Samtidigt blir kritiken uppenbar. I en vallokal hittades en valsedel markerad för Jabloko där väljaren klistrat en nidbild av Putin och Medvedev över Enade Rysslands logga. Alla, även de av makten utsedda valförrättarna, skrattade. Känslan var att de inte arbetade för Enade Ryssland av övertygelse utan snarare för att inte mista förmåner.
Oroande är de uttalanden som kommit på senare tid från Enade Ryssland om ökat stöd för militären. Köpte man röster i valet? Eller handlar det om att öka militärens lojalitet till Enade Ryssland om det skulle förekomma folkliga protester efter Dumavalet eller i samband med presidentvalet. Har Putin och kompani tagit lärdomen av Tunisien och Egypten?
Den viktigaste reflektionen efter det ryska parlamentsvalet är inte över fusket utan att Ryssland är allt annat än enat bakom sitt styre.

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot, Utrikesutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s