Ingen julklapp utan frihandel

Borås Tidning 2011-12-13. DEBATT.

Julen nalkas och för många svenskar präglas december månad av julskyltningar och klappjakt.

Enligt en prognos av HUI Research, som Svensk Handel hänvisar till, kommer julhandeln 2011 att omsätta strax över 65 miljarder kronor i landet och i Västra Götalands län kommer vi att handla för drygt elva miljarder kronor.
För att ytterligare understryka julhandelns storlek i Sverige kan nämnas att ifjol stod december månad för 25 procent av leksakshandelns årliga försäljning, enligt SCB. När man tittar på ”årets julklapp” för de senaste åren kan man konstatera att 2008 års ”upplevelse” nog är den enda som inte nödvändigtvis har sitt ursprung utanför Sveriges gränser (även om sportbilen sannolikt kommer från Italien och biofilmen förmodligen producerats i Hollywood) – vi handlar med andra länder. Men alla har inte samma möjligheter till det som vi svenskar.
Välstånd byggs när människor är fria att handla och det var den ökade handeln med omvärlden som en gång gjorde Sverige rikt. Idag hindras många fattiga länder i bland annat Afrika och Asien från att sälja sina produkter på en öppen marknad. De hindras av kvoter, tullar och avgifter – ofta upprättade av oss i väst. EU:s jordbrukssubventioner slår till exempel hårt mot länderna i Nordafrika och efter den arabiska våren är det nu särskilt viktigt att vi välkomnar våra grannar söder om Medelhavet till handel med oss så att utvecklingen kan ta fart där.
Frihandelszonen bör utvidgas söderut liksom den redan gjort mot öst. Den hand som gjort oss rika får inte samtidigt säga stopp och nej till fattiga länder utanför EU som vill kunna skapa samma välstånd som vi har och handla med oss.
Den julklappshysteri som kommer att råda i Sverige denna månad kanske inte är önskvärd att exportera i sig och alla firar inte heller jul. Men det är genom handel vi river murar och bygger broar inför framtiden och det är genom handel länder som stått utanför bjuds in och ges möjlighet att utvecklas och växa.
Det är bra att svenskarna har pengar i plånboken och väntas sätta rekord i julhandel och det är självklart viktigt för den svenska detaljhandeln. Men i år önskar jag mig en skjorta sydd i Tunisien och te från Indien.

Ulrik Nilsson (M)

Riksdagsledamot, suppleant i Utrikesutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s