Aldrig mätta när det gäller ungdomsjobb

Borås Tidning 2012-01-16. DEBATT

Knappt två veckor har gått sedan sänkningen av restaurangmomsen trädde i kraft men Göran Andersson har redan dömt ut den och anklagar oss och våra allianskolleger för att belåtet ignorera Sveriges höga ungdomsarbetslöshet. Det är fel.

Sanningen är att en minskad ungdomsarbetslöshet är en av alliansens högst prioriterade frågor.
Idag är drygt en tredjedel av de anställda i restaurangbranschen ungdomar och momssänkningen är en viktig åtgärd för att stärka ungas möjligheter att få ett jobb. Samtidigt som Socialdemokraterna vill ha en dubbelt så hög restaurangmoms, dubblera socialavgifterna för att anställa unga och halvera Rut- och Rot-avdragen fortsätter alliansen att satsa på åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten.
Att antalet ungdomsarbetslösa har minskat med 3,6 procent under det senaste året visar att vi är på rätt väg, men mer måste till.
Göran Andersson har rätt i att många restauranger redan idag har små marginaler och en del av de mindre restaurangerna kommer sannolikt inte ha utrymme för att vare sig sänka priser eller nyanställa. För dessa restauranger kan momssänkningen istället innebära att arbetstillfällen som annars skulle ha försvunnit nu räddas.
Det är för tidigt att redan idag dra några slutsatser om sysselsättningseffekterna av den sänkta restaurangmomsen men regeringen har gett Konjunkturinstitutet i uppdrag att följa upp utvecklingen av priser, löner och sysselsättning i branschen. Uppdraget ska slutredovisas den första januari 2016 men det kortsiktiga prisgenomslaget ska delredovisas redan första juli 2012.
Som representanter för Moderaterna och alliansen kommer vi att fortsätta jobba för att fler unga ska få komma in på arbetsmarknaden. Vi blir aldrig mätta och belåtna förrän arbetslinjen gäller alla.

Cecilie Tenfjord-Toftby

Ulrik Nilsson

Riskdagsledamöter (M), Södra Älvsborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s