Demokratin kräver fungerande opposition

2012-06-19 Borås Tidning. Debatt.

Ett adelsmärke för de ansvarstagande svenska partierna har varit att även om man är i opposition så lägger man förslag som man är beredd att regera på.

Så har det alltid varit och inte minst Socialdemokraterna har stått för den principen. Det verkar dock som om när S varit i opposition en längre tid så tenderar man att överge ansvarstagandet och istället hävda tesen att ”får vi bara makten så är alla medel tillåtna”.

Så var det i Borås förra mandatperioden. Den nyligen uppmärksammade ackumulatortanken (den fick stadsbyggnadspris!) blev offer för en minst sagt tveksam politisk hantering. Vänsterpartiets miljöengagemang var inte större än att man värderade risken att få kritik från Norrby som viktigare än miljöinsatsen. Det var ingen hejd på hur Norrby skulle drabbas om ”mastodonten” byggdes. Socialdemokraterna valde då att inte heller stå upp för miljön, även om man inte vågade säga nej som Vänsterpartiet.

Istället ifrågasatte man placeringen och krävde ytterligare utredningar, utredningar som skulle ha kostat miljoner och som skulle ha fördröjt den prisade ackumulatorn. I majoritet är jag helt säker på att Socialdemokraterna hade velat ha ackumulatorn, men här var det inte frågan om saken – miljön – utan frågan om att inte förlora i opinion. Sedan att det inte blev den beskrivna katastrofen är en annan fråga.

I opposition drev Socialdemokraterna hårt frågan om att skolan inte funkade i Borås, och det var ingen hejd på de resurser som fanns i budgeten och hur de skulle stärka skolan. Nu kan jag konstatera att de nog är glada för att vi inte ”blåste på” utgifterna. Vidare ser man nog att de relativt små skillnader i resurser som de föreslog inte alls haft den fantastiska effekt på skolan som man gav sken av. Kommunalrådet Lena Palmén (S) drar sig inte ens för att nu skylla sitt misslyckande med skolan på regeringen. Igen i opposition lovar man guld och gröna skogar, när man har ansvaret skyller man ifrån sig – var är det ansvarstagande oppositionspartiet?

I riksdagen så lägger nu Socialdemokraterna fram förslag som de vet är ogenomförbara, men som är populistiska. Ett sådant exempel är återsocialiseringen av underhållet på järnvägen som beslöts nyligen. Alla inser att det inte finns en möjlighet att genomföra det, men icke desto mindre formulerade S, V, MP och SD ett sådant förslag. Beslutet är tydligt men ogenomförbart och för en ansvarstagande regering finns inget annat än att hamna i KU. Det kommer helt enkelt inte att gå att följa beslutet. Återigen så tycker Socialdemokraterna att det är viktigare att tillsammans med Sverigedemokraterna bedriva populistisk politik än att driva en linje som fungerar.

Det är dags att avkräva Socialdemokraterna besked om de tycker att den stabila demokratin är så viktig att man endast vill driva förslag som är genomförbara eller om man verkligen vill fortsätta på vägen mot den fördummande och förflackande debatt som heter populism. Jag trodde att det var ett hederligt parti, ett oppositionsparti välbehövligt för demokratin. Men jag verkar få anledning att ändra mig.

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot, tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Borås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s