Reinfeldt tydliggör arbetslösheten

2012-05-30 Borås Tidning DEBATT.

Nedan en replik jag skrivit i BT till Anders Österberg (S).

Anders Österberg (S) skriver i BT 23/5 att Moderaterna inte förhåller sig till verkligheten. Snarare är det så att vi identifierar samhällsproblem för att sedan ta itu med dem. Det är Nya Moderaterna.

Rädda Barnens rapport är viktig även om siffrorna är från 2009 och speglar hur det såg ut mitt under en djup ekonomisk kris, med det kraftigaste internationella tillväxtfallet vi upplevt sedan andra världskriget. Sedan dess har, den enligt Österberg verklighetsfrånvända, regeringen vidtagit ett antal åtgärder.

Flerbarnstillägget höjdes 2010 och såväl det särskilda bostadsbidraget som bidrag för hyreskostnaderna har höjts 2012. Alliansen har även höjt försörjningsstödet som för en ensamstående förälder med två ungdomar blir 980 kronor i månaden. Ingen av våra åtgärder speglas i Rädda Barnens rapport. Men det viktigaste för att hjälpa dessa barn är att hjälpa deras föräldrar att hitta egen försörjning. Vilket för oss till Österbergs nästa påstående om att statsministern negligerar de arbetslösa genom att tala om var arbetslösheten är lägst och var den är störst.

Endast om vi konstaterar att arbetslösheten är störst bland utrikes födda och ungdomar kan vi rikta insatser till dessa grupper så att de lättare kan ta sig in på arbetsmarknaden. Dessa utgör idag mer än hälften av dem som står utan jobb, ska vi bortse från det och rikta satsningarna till dem som har jobb istället? Att lova allt till alla står Österbergs S för och den politiken har vi tyvärr sett prov på runt om i Europa där deras systerpartier gjort samma sak. Alliansregeringen prövar nu möjligheten att införa lärlingsprovanställningar för dem under 23 år, och för utrikes födda överväger regeringen förstärkningar av etableringsreformen genom exempelvis ökade möjligheter till praktik.

Hur skapar S jobb åt unga genom att göra det dubbelt så dyrt att ha unga anställda? Hur sänker man trösklarna för dem som behöver jobb genom att fördubbla restaurangmomsen i en bransch där en tredjedel är ungdomar och utrikes födda, och där sysselsättningen nu ökat med 8,2 procent (9500 personer) efter att reformen trätt i kraft (SCB).

Antalet förtidspensionerade har minskat med 150 000 personer sedan S använde denna åtgärd för att dölja arbetslösa i statistiken. Antalet långtidssjukskrivna har minskat med 200 000 sedan den tid då S satt vid makten och svenskarna var mest sjukskrivna i hela världen. Vi moderater tar oss an samhällsutmaningarna och det är tydligt vilket regeringsalternativ som förhåller sig till verkligheten.

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s