Sanktionerna är till för att betona individens ansvar

Borås Tidning 2012-07-20 LEDARE.

Med anledning av lördagens ledare i BT (14/7)som kritiserar regeringens, och ytterst vår, ställning i fallet Magnitskij och i de påtalade internationella konsekvenser fallet medför, vill vi genom denna artikel klarlägga vår ståndpunkt.

Resultatet av fallet Magnistkij är såväl välutrett som bortom allt tvivel. Det är klarlagt att han, på falska grunder, häktades av de officerare han tidigare anklagat för stöld. När Magnitskij vägrade dra tillbaka sina anklagelser dryga året senare, blev konsekvenserna ödesdigra, misshandlad till döds av batonger i åtta vakters närvaro.

Magnitskij stod upp för rättsstaten och för ett samhälle där likabehandling utgör hörnstenen i detsamma. Han önskade ge den drabbade, i det här fallet investmentbolaget Hermitage en rimlig chans i domstol. Men genom en komplott från höga tjänstemän i Kreml stoppades detta försök, bara ett i raden av många i jakten på en rättvis rysk stat.

Givetvis finns det frågetecken om huruvida det är rättsligt försvarbart att låta ett företag utreda ett dödsfall i ryskt fängelse.

Svaret blir att det naturligtvis inte är en ideal situation och att det hade varit en bättre lösning om ryska rättsvårdande myndigheter utrett brottet.

Men då incitament saknats från ryska myndigheters håll för att få fast de skyldiga för brottet återstod endast ett alternativ, och visst är det bättre att fallet blir utrett av ett företag än inte utrett alls? För det är alternativet.

Man kan naturligtvis även ifrågasätta sanktioner. Sanktioner innebär i många fall ett hämmande av den köpstarka medelklassen, de som ska bära ett land ekonomiskt. Och den slår i många fall hårdare mot den oskyldiga befolkningen än mot den styrande regimen.

Men dessa sanktioner är annorlunda. De riktar sig mot de 15 individer som bevisligen var inblandade i Magnitskijs falska häktning och mord. Detta blir en viktig markering mot alla de hantlangare diktaturer har till sitt förfogande. Dessa 15 individers tillgångar kommer att frysas för utländskt bruk och de kommer även att drabbas av hårda restriktioner för inresor i EU länder.

Eftersom de skyldigas identifierats bortom allt tvivel är det också viktigt att reagera. Vårt budskap måste vara klart och tydligt – vi tolererar inte att ni går från de mänskliga rättigheterna och samtidigt önskar bo, resa och verka i demokratier med de blodspengar som blivit resultatet av era brott.

Sverige har en viktig roll att spela gällande vår tydlighet mot diktaturer och principen är viktig, inte minst nu med tanke på den rådande situationen i Syrien.

De sanktioner vi valt att stötta är, enligt ovan, individuella vars huvudmål är att stärka den enskilda individens ansvar för sina brott, även om de begås i regimens namn.

Denna princip är allt annat än ny då världen redan efter andra världskrigets fasor insåg vikten av att betona individens skyldighet att stå för sina egna handlingar.

Walburga Habsburg Douglas (M)

Ulrik Nilsson (M)

Riksdagsledamöter i Utrikesutskottet

http://www.bt.se/ledare/sanktionerna-ar-till-for-att-betona-individens-ansvar(3363053).gm#disqus_thread

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s