Dagens lärdom kommer från Rumänien

I dag hade vi ett möte om Rumänien med rumäniens ambassadör Raduta Matache. Mötet handlade om att ge information om den poltiska osäkerhet som uppkom i Rumänien under sommaren. Den  nyvalda premiärministern väckte misstroende mot presidenten, pasrlamentet tillstyrkte misstroendet, en folkomröstning genomfördes med för få röstande och presidenten satt kvar. Skeendet i korthet, men lärdomarna då.

Den första är att en konstitution måste vara klar och tydlig. Den rumänska bygger på en maktdelning mellan president och premiärminister när det gäller den utförande makten. Det blir gränsdragningsproblem redan när de två tillhör samma parti, när de tillhör olika blir det omöjligt.

Den andra lärdomen gäller vad som skall krävas för att n omröstning skall vara giltig. I Rumänien fastslog författningsdomstolen att det krävdes att minst 50% av de röstberättingade röstar för att resultatet skall gälla. I förtroendeomröstningen röstade 88% för att presidentens skulle avsättas. 8,5 miljoner röstade men domstolen ´bedömde det som under 50% och därför satt presidenten kvar. Systemet att kräva 50% valdeltagande innebär att den som inte vill förändring har allt att vinna på att inte rösta. Såväl passiva soffliggare som ”aktiva” soffliggare stödde alltså presidenten.

Den tredje lärdomen är behovet av tillförlitlig statistik. I Rumänien röstade 8,5 miljoner, det finns 18,3 miljoner röstberättigade men det totala antalet innevånare (inkl barn och ungdomar) är 19 miljoner enligt den senaste folkräkningen. Något är konstigt här.

Den fjärde lärdomen är ändå att människor är kolkkare än man kan tro. Situationen har lett till en insikt om behov av reformer och att finna möjligheter till samarbetre i parlamentariska organ. Förhoppningsvis skall man kunna finna en samarbetsformel så att landet fungerar fram till nästa parlamentsval i december och till nästa presidentval 2014.

Jag skrev att demokratin är skör med anledning av Ukraina, exemnplet Rumänien visar att det kan gå fel även om man har de bästa avsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s