Forskning och politik är lika!

Rifo (sällskapet riksdagsledamöter och forskare) har ett projekt där ett antal ledamöter skall träffa och samarbeta med presoner ur Sveriges Unga Akademi, en akademi för unga framstående forskare. Inom ramen för det projektet har jag idag träffat professor Fredrik Bäckhed, föreståndare för Wallenbergslaboratoriet på Sahlgrenska i Göteborg. Fredrik är mikrobiolog och forskar på vilken inverkan bakterier har för tarmens förmåga att ta upp näringsämnen (framförallt fett).

Efter att ha samtalat om allt från forskning till vilka vi är och hur vi jobbar sammanfattade Fredrik det hela med att forskning och politik är lika. Vi tvingas att läsa en massa, söka kunskap ur många källor, ta till oss informationen och skapa oss en egen uppfattning om materialet. Därefter skall vi dra slutsatser och sedan persentera och kommunicera resultatet/åsikten. I början av processen är det svårt att förutsäga vad resultatet skall bli och det handlar mycket om att hela tiden parera nya infall och intryck. Alt detta utfört under en stor presonlig frihet att planera och prioritera arbetet.

Ser man det så så finns likheten. Frågan är dock om forskare och politiker är lika lite eller om personlighetstyperna och respektive sektors koder leder till att vi det fungerar olika i alla fall. Förhoppningsvis skall det visas under nästa steg i projektet (då Fredrik skall hälsa på i Riksdagen). Genom att lära att förstå likheter och skillnader är förhoppningen att förståelsen mellan forskare och riksdagsledamöter skall öka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s