Små framsteg, men ändå framsteg, i fallet Magnitsky

William Browder har idag besökt Riksdagen igen och givit en uppdatering av läget i fallet Sergej Magnitsky. Jag har tidigare i en blogg och en artikel i Borås Tidning givit några tankar om fallet så jag begränsar mig till dagens information.

Mötet började med att vi såg en dokumentär om fallet (videon kan bl.a. ses genom länken http://russian-untouchables.com/eng/. Ta gärna en stund och studera en thriller med olyckligt slut i verkligheten.

Det positoiva budskapet var att man nu lyckats spåra en del av de stulna pengarna (om jag minns rätt ca 130 miljoner USD) till Västeuropeiska bankkonton. Pengar som nu i en del fall har frusits och gjorts otillgängliga för tjuvarna/mördarna. Vidare har ett antal länder infört bestämmelser som innebär att de skyldiga inte kan få visum. Därmed så kan brottslingarna inte få någon nytta av sina brott utomlands – reseförbud och frusna tillgångar – även om de naturligtvis kan leva vidare i Ryssland.

I en framtid, om (ellernär) regimen i Ryssland förändras och brotten komer upp i domstol så innebär detta att brottslingarna inte kan fly utan de kommer då att få sina domar i Ryssland. Som sagt små framsteg men ändå framsteg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s