Vietnam

Företrädare för Vietnams kommunistparti besökte oss i Riksdagen idag. Låt mig först göra klart att de företräder ingen demokrati utan ett land som är en enpartistat och med stora brister i mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och demokrati. Jag stöder på intet sätt partiets ledning i Vietnam men jag har valt att lyssna på alla parter och försöka föra fram mina synpunkter i klartext.

Besöket ger upphov till två olika reflektioner.

Studerar man vår historia kan man konstatera att Sverige gick från att vara ett fetrblivet land i Europas utkant till att bli en framgångsrik och modern stat på ungefär 100 år. Början konm när ett antal liberala reformer och beslut togs under mitten av 1800-talet. Folkskola, näringsfrihet, avskaffande av skråväsende, riksdagsreform mm. Med hjälp av dessa reformer gick sSverige från en i grunden enväldig monarki till att bli en demokrati. På samma sätt måste enpartistaten Vietnam genomföra samma typ av reformer, det innebär naturligtvis att levnadsstandarden ökar (vilket någ är den avsedda effekten) men också att kraven på demokrati, rättssäkerhet och MR reses och krävs. Mitt budskap blev därför att det krävs liberala reformer och att med tanke på den snabba informationen måste processen blir snabb.

Min andra reflektion är den betydelse som vietnameserna fäste vi Kina och Kinas roll i regionen kring Sydkinesiska sjön. De uttalade en rädsla både för att Kina ville dominera handeln och för en strategisk dominans från Kina. Till exempel nämnde de att Kina hindrar kuststaterna från att suveränt kunna hantera sinhandel och sina tullar. Det finns anledning att följa utvecklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s