Vad är ett tjänstesamhälle

I debatten hörs ofta att vi är på väg mot ett tjänstesamhälle. Ofta sätts detta emot industrisamhället och utmynnar i en diskussion om servicejobb. Jag tror det i grunden är fel och jag fick ett utmärkt exempel vid lunchen idag.

Bilden ovan visar två stavar av olika stålkvaliteter med samma dimensioner. Till höger visas vad som hänt när vi med handkraft böjt dem. Använder jag kvaliteten märkt Docol1200M så kan jag för samma hållfasthet spara 30% av vikten. En lastbil kan då köras med högre last (eftersom själva bilens vikt minskar), och antalet transporter reduceras. Nu är det så att det inte bara är att byta stålsort utan för att det skall fungera i en konstruktion så behöver produkten omkonstrueras, något som kräver expertis om just den använda stålkvaliteten.

Sverige är världsledande på detta område. Får svenska stålverk sälja det nya stålet så skapas arbete både i smältverket och på konstruktionsavdelningen. Tjänsteinnehållet i affären ökar. Tjänstesamhället kan därför ofta samverka med industrisamhället, motsättningen är skapad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s