Ett öppenhjärtligt samtal ….

När diplomater säger att man haft ett öppenhjärtligt samtal kan man vara säker på att smockan låg nära. Riktigt så illa var det inte när Utrikseutskottet mötte ordföranden för Dumans (Ryska parlamentet) utrikesutskott dr Pushkov härom dagen även om vi sfrån vår sida var tydliga med att vi ser stora problem med den Ryska utvecklingen. Valfusket i Duma-valet, rättsosäkerheten för Magnitski, den orimligt hårda domen för Pussy Riot, relationerna till och utvecklingen i grannländer som Vitryssland, ukraina och Georgien, den föreslagna upprustningen med mera med mera.
Dr Pushkov gav oss svar – i sann mening öppenhjärtliga – på den del frågor. Bland annat sa han att ”vi (Ryssland) är inte fullt ut demokratiska”. Han la dock till en viktigt sak som den svenska debatten missat. I Ryssland förknippas begreppet demokrati med Jeltsin-tiden då korruptionen var stor och allt funkade dåligt. Därför måste man införa demokrati utan att tala om den! Jag vet inte om han har rätt, men att goda företelser kortsiktigt kan hindras av ord känner vi från den s.k. pig-debatten.
Han uttalade sig också för att rättstaten i Ryssland måste stärkas.
Frågan är om han och det gäng som nu styr i Ryssland vill göra detta eller om det är läpparnas bekännelse till oss. Om de vill är nästa fråga om de har makten att göra så. För oss var det i alla fall viktigt att tydligt visa på att vi vill ha en granne i öster som är demokratisk, värnar mänskliga rättigheter och står för rättsstaten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s