Att träffa modiga människor

Uganda, ett land som de flesta av oss som nått medelåldern minns för dess forne diktator Idi Amin, och den frigörelseprocess som lyfte bort hans regim. När man reser och träffar folk i Uganda så slås man av att det inte är mycket bättre under den regim som ersatte Amin – och som fortfarande regerar.

Uganda har mycket restriktiva lagar när det gäller homosexualitet och vad vi skulle kalla HBTQ frågor, att vara homosexuell är inte tillåtet och efter en motion som en enskild parlamentsledamotlämnat in så kommer det att bli ännu värre. Av förslaget framgår att det skall förknippas med dödsstraff att vara homosexuell, att man inom 24 timmar skall vara skyldig att anmäla att man misstänker att någon är homosexuell och att ”propaganda” (dvs debatt) om homosexualutet skall vara förbjuden. Förslaget skall snart upp till beslut i parlamentet och det förväntas bli antaget med undantag av dödsstraffet, något som de felsta känner vara allt för långtgående.

Under besöket träffade vi en homosexuell aktivist, en man som verkligen slogs med ryggen mot väggen. Efter ett eventuellt beslut så kommer hela hans legala ställning att raseras, allt ifrån hotet som homosexuell till förhindrandet att informera. Detta till trots så förtvivlade han inte utan drev frågan vidare mot dels en djupt rotat uppfattning (förslaget har stöd av en stor del av befolkningen) och dels mot en regim som inte tillåter kritik. Hatten av för sådant mod.

Uganda har också stora problem med korruption, därför driver en fristående organisation som heter ”black monday” en kampanj som går ut på att man skall klä sig helsvart på måndagar för att protestera mot korruptionen. På måndagsmorgonen delade de ut sin broschyr och biskop Zak (tidigare biskop i Kampala) greps. Inte för att det är förbjudet med opinionsbildning utan då det är förbjudet att orsaka folksamlingar utan tillstånd och då han (och ett antal till) delade ut broschyren så blev det folksamling. Biskop Zak och en handfull till fick spendera en tid i arresten. Även biskop Zak (som vi träffade i anslutning till ett skolbesök, som kommer att beskrivas senare) visade stort mod dels genom sitt arbete med bl. a. Black Monday och dels genom att låta oss få del av sin upplevelser och åsikter.

Modiga män är farliga för totalitärar regimer – låt oss stå up för dem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(bilden ovan visar bl.a. biskop Zak)

Detta är det första av ett antal inlägg efter min resa till Uganda och Zambia under början av februari – fler kommer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s