Valet -14 dagar

Så har man skolkat en dag från valarbetet, nästan. Jag har idag besökt firandet av Skara stifts första 1000 år, visserligen träffade jag några väljare där och visst ringde jag några telefonsamtal på kvällen – men huvudfokus var firandet i Skara.

image

Det ger upphov till tre kommentarer för mig:

För det första det faktum att det finns en organisation i Sverige som nu har verkat oavbrutet under 1000 år. Skara stift blir därmed det organiserade Sveriges verkliga ursprung. Riksdagen till exempel har sina anor från 1435, kungahuset efter Gustav Vasa på 1520-talet och så vidare. Bara som jämförelse skulle I15 ha blivit 100 år idag om det funnits kvar.

För det andra, i en läsning under den stora utomhus gudstjänsten läste ärkebiskopen fel och istället för nåd så sa hon nöd. Det är kanske en närmast freudiansk felsägning då det är lätt att se att då man är i nöd så spelar nåden störst roll, och därför nöden föregår nåden. Med tanke på det som nu sker i värden så är så många i nöd att nåden blir viktig.

Min tredje minnesbild är när den syrisk ortodoxa ärkebiskopen i Sverige i sin bön läste ”Låt Din försoning vara vår förebild”, och så är det nog. Om den samarbetsmodell som lett till försoning mellan länderna i Västeuropa (och som i vart fall inte kan stå i motsats till guds önskan) skulle kunna bli till modell för Syrien och Irak så hade många fått det mycket bättre. Demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet bygger framtid. Hoppas biskopen blir bönhörd.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s