Om förtroende

All politik handlar i grunden om förtroende, att tala om vad man tycker och att stå för den åsikten. Vi moderater har länge drivit åsikten att vi har stora problem inom rättsområdet, med gängkriminalitet, skjutningar, otrygghet och bristande respekt för polis och myndigheter. Flera olika förslag har givits om vad som kan göras, längre straff för gängkriminella, ökade resurser för polis etc. En del av dessa förslag har regeringen valt att inte genomföra, vi tycker att det är dumt. Sverige hade varit tryggare och bättre med fler åtgärder för att öka tryggheten.

 Ytterst ansvarig gör detta är regeringen och justitieministern. Vi har sagt och påpekat detta flera gånger och varit tydliga med att vi ser Morgan Johansson som en del av problemen, han har som justitieminister lämnat förslagen ”utan åtgärd”. Förtroendet är förbrukat.

När så Sverigedemokraterna riktar misstroende mot Morgan Johansson så står vi för vad som sagts – vi saknar förtroende för honom.

Ett misstroende kan riktas mot enskilt statsråd eller mot hela regeringen, här gäller det första alternativet. Skulle misstroendet få majoritet så skall statsrådet avgå, men det finns inget krav på att regeringen avgår.

Statsminister Magdalena Andersson väljer då att säga att faller Morgan Joansson så avgår hon och det blir regeringskris, vilket skulle skada Sverige och försvåra till exempel förhandlingarna med NATO om medlemskap. Det är alltså så att Magdalena Andersson anser att Moderaterna, i grunden på grund av (SD):s agerande, skulle byta åsikt så att hon kan rädda sin minister och sitta kvar. Hon kunde lika gärna accepterat riksdagens beslut och om förtroende saknas byta justitieminister och gå vidare. Justitieministern är inte central för NATO frågan så det betyder mycket lite i den relationen.

Det är alltså statsministern som prioriterar att skydda sin regering eller Socialdemokraterna genom att skapa en regeringskris som skulle skada Sverige.

Sedan får vi se hur det går, det förefaller ju som att (C) kommer att rösta emot och då är det en vilde som avgör, mitt grundtips är att misstroendet inte går igenom.

Däremot är regeringens och Magdalena Anderssons överreaktion och hot allvarliga det visa att för (S) är spelet och makten viktigare än ladets intresse, den svensk demokratin och vår konstitution.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s