S svartmålar utan grund

Borås Tidning 2012-03-31. DEBATT.

S och LO gör gemensam sak i BT 22/3 i en replik till oss. Hur S ska skapa ungdomsjobb, vilket vi frågade om, besvarar man inte. Istället talar man om semester.

Faktum är att Josefsson och Andersson inte lyckas presentera ett enda politiskt förslag utan slår sig istället för bröstet om hur S agerat i regeringsställning inte minst på 1990-talet.
Detta kan tyckas nonchalant med tanke på den långtidsrapport som fastslår att Socialdemokraternas skolpolitik på just 1990-talet är vad som bäddat för den ungdomsarbetslöshet som idag råder. Man svarar inte på frågan varför man vill göra det dubbelt så dyrt för företag att anställa ungdomar genom fördubblade arbetsgivaravgifter. Hur man skapar ungdomsjobb genom att fördubbla restaurangmomsen i en bransch som anställer över 30 000 unga förklarar man inte heller.
Josefsson och Andersson framhärdar att Moderaternas politik inte fungerar i verkligheten, vilket är helt fel. Det av S så populärt framhållna mätinstrumentet sysselsättningsgrad visar att sysselsättningsgraden med alliansregeringen ökat bland unga, medelålders och äldre sedan 2006 – trots ekonomisk kris (SCB/AKU). Enligt färska siffror från SCB går 259 500 fler människor till jobbet idag än 2006 – arbetslinjen är i allra högsta grad verklig.
Man ska aldrig vara nöjd när många unga är arbetslösa men det finns heller inte skäl att svartmåla som S gör. Medan S står utan politik för att bekämpa ungdomsarbetslösheten fortsätter vi med riktade insatser för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Förutom sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt restaurangmoms har vi infört jobbgarantin för unga samt nystartsjobb som gör det ännu billigare för företag att anställa ungdomar.
Vi vill nu se över möjligheten att införa lärlingsprovanställningar. Dessa har visat framgång i länder med lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige men även här säger S nej.
De närmaste åren satsar regeringen drygt åtta miljarder kronor extra för att minska trösklarna in på arbetsmarknaden för dem som har svårast att få jobb. Medan vi fortsätter att prioritera jobben talar Josefsson och Andersson om semester.

Ulrik Nilsson

Stefan Caplan

Finn Bengtsson

Riksdagsledamöter (M)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s