Demokratin är skör och kräver omsorg

Kvällens seminarium om Ukraina visade med all önskvärd tydlighet hur snabbt det kan gå från en fungerande demokrati till något som närmast kan linas med diktatur. Det tog två och ett halvt år i Ukraina, kan det ske och i så fall hur lång tid skulle det ta i Sverige?

En undersökning presenterades nyligen av Göteborgs Universitet om ungas demokrativärderingar. En uppmärksammad del var att en relativt stor del av unga människor kan tänka sig att ersätta demokratin med ett starkt ledarskap. Det är omöjligt att inte tänka på det i ljuset av den urainska utvecklingen.

I GUs undersökning redogörs för vissa förklaringar, förklaringar som jag inte delar och eventuellt kommer att kommentera i annan form. Min förklaring, som både kan täcka den ukrainska utvecklingen och den svenska. När demokratin är etablerad så finns en tendens att se institutionerna endast som en form för att levera tjänster och välfärd. Slår vi upp en tidning så ges samma bild, en politiker ställs till svars för varför en skola skall stängas eller varför tåget kommer för sent. Leveransmisslyckanden.

På samma tema försökte i somras en företrädare för Kina få mig att sluta intressera mig för mänskliga rättigheter och istället fokusera på att göra människor lyckliga (jag antar genom att ge välstånd). Även i den politiska debatten fokuseras på leveransfrågor, och en betydande del av insatsen handlar om ersättningsnivåer, investeringar och andra praktiska saker.

Utmaningen för oss som har anförtrotts ledarsakapet och ansvaret måste därför vara att vidga bilden utöver leverans. Vi måste stå upp för de värden demokratin har, vi måste försvara demokrati, mänsakliga rättigheter och rättssäkerhet, och vi måste från alla sidor vara tydliga med att även om vi tycker att det andra gänget har fel så är vi mycket nöjda med att de uttalar det och att de kan det. Jag tor att Tage Erlander en gång beskrev ett ”gott land är ett land där jag kan säga att regeringen är dålig”.

Vi måste stå för de värdena så att ungdomens inställning motas för annanrs kan det gå snabbt som i Ukraina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s