Konst(igt) – eller inte!

Under mitten av 1800-talet skpades det moderna Sverige genom en rad liberala och viktiga reformer, viktigast av dem var kanske skråväsendets avveckling och näringsfrihet. Jag har alltid uppfattat att det gäller alla branscher och att alla svenskar omfattar den principen. Nu inser jag med anledning av ett skulpturbråk i Borås att så inte är fallet, skråväsendet består för konstnärer och både byråkrater och politiker inom kultursektorn försvarar det.

Bakgrunden är att en formgivare, alltså inte konstnär, har skapat en utsmycknad till en rondell i Borås. Verket består av ett antal ihopflätade ”X” med belysning och kallas multi-X. Från såväl Kulturnämndens ordförande som från Kulturchefen i kommunen hörs nu att den inte kan accepteras i stadsmiljön. Kulturchefen motiverar i BT med följande: ”Det handlar främst om att man i första hand ska vända sig till en professionell konstnär när det gäller offentliga utsmyckningar”. Skrået vill styra.

Att ett konstverk väcker debatt är inte ovanligt, och på sitt sätt bidrar det till konstens utveckling. Jag diskutetrar gärna konst och vad jag gillar och inte gillar. Det torde dock vara mycket ovanligt att alla konstnärer är helt eniga om ”den skall vi inte ha”, men så är det här – ingen diskussion. Det går inte att komma ifrån att skrået (KRO – ”de professionella konstnärerna”) vill bevaka sin inkomster från allmänna medel.

Jag gillar näringsfrihet, jag gillar yttrandefrihet, jag gillar när alla får en möjlighet att uttrycka sig och att varjes verk provas mot vad ”gemene man” tycker. Jag gillar inte all konst men jag trycker även att den jag inte gillar berikar. För mig är det självklart att inte avvisa ett verk bara för att det inte är gjort av en ”professionell konstnär”. Kulturnämnden i Borås, som har en ordförande från det liberala (?) Folkpartiet borde fundera en gång till innan skrået försvaras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s