Regeringen har inte glömt Västsverige!

Följande text hade jag inne som replik till Erik Nilstad i lördagens BT.

Regeringen har inte glömt Västsverige

I BT den 22 september frågar Erik Nilstad om regeringen har glömt Västsverige. Svaret är nej.

Erik Nilstads undran kommer av att det i alliansregeringens höstbudget anges att Ostlänken skall byggas men endast en etapp av sträckan Göteborg-Borås. Samma synpunkt har indirekt även framförts från (S) i en annan artikel, som i regeringsställning inte gjorde något för att förbättra banan, där man kräver att hela sträckan byggs i en etapp.

Det finns en (eller två) bra förklaringar till att det är skrivet så. Sträckan Göteborg-Borås är indelad i tre etapper. En är Mölnlycke-Göteborg som ingår i Västlänkspaketet i Göteborg och kommer igång i och med det paketet. Etappen Mölnlycke-Bollebygd är den som nämns i budgeten .

För den tredje delen, Bollebygd-Borås, finns ingen fastställd järnvägsutredning, vilket det gör för övriga delar. Järnvägsutredningen är det dokument som skall ligga till grund för beslutet att tillåta bygget och som därför i detalj visar hur banan skall sträckas och vilka konsekvenser den får. Borås Stad, och andra intressenter i den delen, har aktivt drivit frågan både med alliansledning och (S)-ledning om att en järnvägsutredning ska komma till stånd. Banverket fick dock inte inleda det arbetet innan dess att principbeslutet fanns. Nu finns det och därför blir nästa steg att en järnvägsutredning kan komma till stånd. Skillnaden mellan Borås-Bollebygd och Ostlänken är alltså att den senare ligger längre i planeringen och därför kan skrivas in i budgeten.

Utbyggnaden av Hamnbanan tidigareläggs med fyra år i höstbudgeten vilket är positivt för hela näringslivet i Västsverige. Utöver järnvägssatsningarna finns 700 miljoner till E20 mellan Vårgårda och Vara. Västsverige gynnas också av satsningar på universitet, högskolor, yrkeshögskolor, forskning och innovationer. Bolagsskattesänkningar och lägre skatt för pensionärer liksom åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten gäller självklart också oss i väst – så nej, regeringen har inte glömt Västsverige!

Ulrik Nilsson (M)

Riksdagsledamot, Sjuhärad

Inlägget på BT.se : http://www.bt.se/debatt/regeringen-har-inte-glomt-vastsverige(3457745).gm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s