Behov och diplomati – besök hos sekretariatet för UfM i Barcelona

Unionen för Medelhavsomradået (den del som består av staterna och som är ett diplomatiskt organ) har sitt sekretariat i barcelona. Vi svenska riksdagsledamöter som ingår i den parlamentariska församlingen till UfM besökte sekretariatet igår.

Sekretatriatets största uppgift är att utvärdera och, om de godkänts, försöka ordna finansiering till samarbetsprojekt inom t.ex. områdena, Energi, Vatten, Transporter, Högre utbildning och Forskning samt Kvinnors deltagande. Det kan tyckas vara ett begränsat område när stora förändringar pågår samtidigt skall det betonas att UfM trots allt är en av de få arenor där både Israel och Palestina deltar i arbetet sida vid sida. UfM har lidit mycket av historiska motsättningar som hela tiden kommer till uttryck i organisationen, Israel-Palestina är den tydligaste med även Turkiet-Cypern Armenien-Turkiet med flera märks ofta. I Barcelona 2008 enades man därför om ett begränsat arbetsprogram.

När vi samtalade med General sekreteraren Fathallah Sijimassi, en karriärdiplomat från Marocko, så var han tydlig både med behoven av ökad integration i området och med de begränsningar som mandatet ger. Han delade vår uppfattning att i princip krävs insatser när det gäller infrastruktur (investeringar i vägar, hamnar, järnvägar, datakommunikation etc), institutioner (gemensamt hantering av tullar och skatter, gemensam arbetsmarknad, rättssäkerhet, socialt skydd etc) och för individer (utbildning, entreprenörsskap etc). Mandatet begränsar honom dock till att prata infrastruktur (transporter) och i viss del individfrågan (högre utbildning och kvinnors delatagande). Han insåg behovet av att ocksåp prata institutioner och politiska reformer men som han sa att det enda sättet att göra det utan att länderna sätter sig emot är att tänja ramen litet itaget närmast kanten.

Strategin är alltså att genom att successivt driva igenom bra, och förhoppningsvis lyckade, projekt skall ramen vidgas. Sällan har motsättningen mellan behoven, som man lätt ser utifrån, och de diplomatiska möjligheterna varit så tydliga. Samtidigt inger det hopp att organisationen leds av en pragmatiker som ser problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s