PA-UfM:s utskott för Ekonomi, Finanser och Utbildning i Bolu, Turkiet

I måndags var jag på ett möte med PA-UfM:s kommitte för ekonomi med mera i Bolu ungefär mitt emellan Istanbul och Ankara i Turkiet. Jag tänkte kortfattat ge några interiörer och slutsatser från mötet.

Mötet hade två teman dels ”Utveckling av investeringsmöjligheter i Medelhavsregionen” och dels ”Ökad affärsrörlighet mellan PA-UfM länderna” (PA-UfM länderna är EU samt Nordafrika och Mellanöstern, totalt 43 länder). Till skillnad från tidigare möten skulle vi nu inte diskutera insända rapporter utan varje tema inleddes tre inbjudna expertföreläsare, därefter en diskussion bland deltagarna och slutligen skall ordförandeskapet formulera slutsatser av diskussionen. Betydelsen av närvaro på mötet ökas.

Utveckling av investeringsmöjligheter i Medelhavsregionen

Inledning skedde av Mr Lino Cardarelli vice GD vid UfM:s sekretariat i Barcelona, Mr Hans Peter Lankes vice president i Europeiska utvecklingsbanken och Mr Emre Orhan Öztelli från Turkiets finansministerium. Skall man sammanfatta deras budskap så är det att medelhavsregionen har en betydande potential för såväl investeringar som tillväxt. Länderna tillsammans (dvs UfM) har 800 miljoner innevånare. De olika institutionerna presenterade sina krav för finansiering, exv krav på rättssamhälle, transparens, minskad korruption, ökad demokrati etc.

Diskussionen blev som vanligt först krav på att Israel-Palestina konflikten måste lösas innan de andra problemen kan lösas, därefter krav på nord (dvs EU) att ta fram de pengar som krävs. Lite underligt kändes det att höra den italienske parlamentarikern säga att det inte går att spara sig ur krisen – det blir aldrig tillväxt utan investeringar. I mitt stilla sinna tänket jag en del på var som orsakat EU:s skuldkris. När jag fick ordet pekade jag på att situationen och de tre föreläsarna visade tydligt på en hemläxa både för nord (finansieringsfrågan) och för syd (institutionella reformer) för att investeringarna skall komma igång. Den turkiske ordföranden avvisade min synpunkt med att säga att nord har skuld till regionens problem! Jag fick ingen replik …

Ökad affärsrörlighet mellan PA-UfM länderna

Inledare var Mr Hüseyin Arsalan CEO för ett entreprenadsföretag, Prof Dr Kerem Alkin chefredaktör för Blomberg HT och Mr Melih Özsöz från en tankesmedja som utrett visum för turkar till EU. Även här betonades potentialen av en rörlighet inom ett 800 miljoners område. Ett speciellt fokus lades på turkars visum till EU. Det visade sig att många har framfört klagomål på EU ambassadernas sätt att behandla visumansökarna. Vi fick skämmas!

I debattdelen betonade alla behovet av rörlighet. Jag valde i mitt inlägg att något vidga frågan till en framtid där individer räör sig fritt och där därmed nationell politik får ett minskat inflytande. Ingen verkade vilja ta upp tråden så det föll.

Skall man sammanfatta mötet så har mycket skett. Tidigare möten jag varit på, åtminstonne de efter den arabiska våren, har varit betydligt mer inriktade på att kräva från norr. Nu blev bilden mer balanserad även om debatten drar mot kraven. Det är nog så att vårt arbete från Sverige, Tyskland, Nererländerna med flera successivt ändå burit lite frukt. De stora förändringarna sker nog mellan mötena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s