Egyptens konstitution

I dag besöktes riksdagen av en grupp parlamentsledamöter från Egypten, de företrädde såväl majoriteten av s.k. islamistiska partier som den koptiska och den sekulära oppositionen. När jag frågade om utvecklingen av den nya konstitutionen så svarade vice talmannen och ledamoten i konstitutionskommissionen Dr Ashraf Sabe (El Nour partiet, selafistiskt) att allt gått till enligt reglerna och att alla var eniga om innehållet, de som protesterar nu borde gjort det när valet skedde. Han uttalade även en mild kritik mot presidentens deklarationer om dels att kommissionen inte skall stå under domstolar och dels att förlänga tiden som kommissionen skall få verka. Svaret var mycket långt, det tog nästan en halvtimma och det var uppenbart att han förberett sig just på denna fråga.

För mig lämnar det en annan tanke. Det må vara sannt att man skulle protesterat tidigare – men det är ändå nu som konstitutionen måste få stöd och respekt, och just i det förefaller man vara rätt oförberedd. Det finns en del att lära om demokratins funktionssätt, utan att vi för sdiskussionen om huruvida Sharia skall ingå i grundlagen.

En deltagare Mr Anwar El Sadat (jag tror han är en släkting till den ”gamle”) förstod dock frågan och var tydlig på att det måste till en förankringsprocess. Det är kanske lättare för en ledare för ett oppositionsparti att inse det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s