Living history ….

EXTRA NUMMER!

När Afrikaresan var kalr stannade jag en extra dag för att se lite mer av landet, det blev en oväntad dag. Vi åkte ut till en safaripark för att se lite djur, på vägen dit fick vi reda på att ägaren ville träffa oss som vi beredde oss på en artighetsvisit. När vi kom till kontoret så visade sig ägaren- Andrew Sardanis – vara en 82 år gammal man från Cypern (grekcypriot) som bott i Zambia under drygt 65 år. Han berättade att han var den enda vit som var aktiv i befrielserörelsen. Bland annat så hade han haft Kenneth Kaunda som nattgäst i sitt hus och han gav interiörer om hur det gick till. Efter självständigheten i oktober 1964 så arbetade han under ett antal år som statssekreterare. Nu som pensionär forskade han på Afrikas historia och skrev böcker. Vi fick varsitt exemplar av boken ”Africa – another side of the coin”.

Efter enn stund km en annan man, en god vän till Andrew som visade sig vara tidigare minister i Zambias tidigar regeringar. Att sitta och lyssna på dessa båda herrar var en känsla av autencitet som är svår att beskriva. Efter det spelade safarin inte så stor roll.

På kvällen åt vi middag med en jesuitpastor som arbetat mycket med ekonomiska villkor för befolkningen i Zambia. Han har bland annat tagit fram en form av matkorg som skall beskriva det grundläggande behovet av pengar för en familj. Hans korg har lett till att staten har infört någon form av socialbidrag. Ett litet utsnitt av vårt samtal får avsluta denna extra rapport, när vi sa att det var dags för en afrikansk påve sa han ”Jag hoppas Ratzinger sitter kvar länge”, detta var på lördagskvällen – på måndagen anmälde Benedictus XVI (Johannes Ratzinger) att han skulle lämna påvestolen. Co-incidence …..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s