Värda vår beundran

Har idag varit på filmvisning, dock inte med pop-corn och påhittade stores utan en verklig historia om förtryck och (o)mänskligt lidande. Jennifer Cheng, en välutbildad småbarns mamma i Kina fann Falun Gong och blev aktiv i den rörelsen. Hon fängslades och utsattes för psykisk och fysisk tortyr. Om hennes story handlar filmen ”Free China: The Courage to Believe” (se freechainamovie.org).

efter filmvisning var det Q&A med bl.a. Jennifer. Hon började med att deklarera att ”something is very wrong in Chaina”, vidare så berättade hon att komunistpartiet har problem – man har tappat 130 miljoner medlemmar. En liten indikation av problemen kan vara att det inte går att köpa torrmjölk i Kina, så barnfamiljer som behöver det kan bl.a. åka till Hong Kong och köpa, men tar man mer än två burkar genom tuöllen så blir det böter. En ekonomisk stormakt med försörjningsporblem.

Den strategi man utvecklat för att underlätta en transformering i Kina är att skapa hål i brandväggen för internet (se freeinternet.org) och att driva oberoende TV-sändningar (se ntdv.org) via internet och satelit och på så sätt sprida oberoende information till kineserna.

När man lämnade filmen och frågestunden var det med blandade känslor. Glädje och hopp för att det finns övertygade människor som är beredda att offra sig för MR och demokrati, sorg över de förluster som Jennifer och andra kineser fått lida under partiets ledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s