Reflektioner från Valövervakning

IMG_0149För två veckor sedan övervakade jag presidentvalet i Tadzikistan. Valet var på inget sätt fritt och rättvist, den sittande presidenten kontrollerade helt såväl den statliga apparaten som hela media. Exempelvis hade han ensam 92% av tiden i nationell TV, de övriga fem kandidaterna delade på 8%. Detta förklatrades med att TV måste rapportera vad presidenten gör…., knappast lika villkor. För att få kandidera behövdes den 5% av de röstberättigades signaturer (5% tolkades felaktigt till 210 000, bord varit ca 201 000), något som alltså sex kandidater uppnådde. Kostigt då att presidenten fick ca 90% av rösterna!

Vid övervakningen var det aldrig någon rusning till vallokalerna, men inte destu mindre kunde vi konstatera att när vi kom till en vallokal kl 10:30 så hade redan drygt 70% röstat där (1800 av 2600). Lokalen hade öppnat kl 06:00 så på 4,5 timmar hade 1800 presoner röstat, fem personer fanns som kollade id och tre valbås (där man skulle stryka fem av sex kandidater på listan), Med andra ord röstade ca 6 personer per minut i lokalen mellan sex och halv elva (360 gånger 4,5 är 1620) och sedan såg vi kanske tio mellan 10:30 och elva – Tror inte det!

Nåväl, valet var riggat, men vad som var slående var att alla var glada och nöjda – det verkade inte bekomma någon att vi avslöjade dem utan de tog chansen till ett socialt utbyte. Man skämdes inte ens för det uppenbara fusket! Folk var vänliga och snälla och som en uttryckte det ”Presidenten agerar nog okonstitutionellt men det är bara han som kan leda landet”.

Står detta för ett ointresse av demokrati eller är det snarae så att vänligheten står för ett intresse för demokrati även om man inte vet hur man skall komma dit. Jag kan inte bedöma, jag är långt ifrån expert på varesig demokratiutveckling eller på landet ifråga. Ett vet jag dock och det är att det enda vi kan göra är att visa oss i länderna och ge exempel på vad som krävs av en demokrati. Steg för steg kan nog även Tadzikistan utvecklas, men det krävs nog närvaro av de västliga demokratierna, vi får inte lämna fältet fritt för Ryssland för det är inget gott exempel.

Ulrik Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s