Möte med Irans vice utrikesminister

Utrikesutskottet hade idag en kort överläggning med en delegation ledd av Irans vice utrikesminister HE Mr Majid Takht Ravanchi. En USA och Europautbildad företrädare från en regim med vilken vi har många och grundläggande olikheter – dödsstraff, bristande mänskliga rättigheter, kärnprogram, inblandning i Syrien etc. Man kan lugnt säga att det var många kritiska frågor som ett samstämmigt utskott (de som närvarade) ställde.

För mig är det två reflektioner som hänger kvar efter halvtimman. För det första så inleds mötet med att ministern säger att man nu agerar för att ”Iran skall återta sin plats” och för att sanktionerna skall lyftas. Alla de förändringar som han antyder/säger är på gång genomförs de bara under tryck utifrån eller är det så att det faktiskt har skett en förändring i den iranska inställningen? Efter mötet befarar jag det första, och därmed är en positiv utveckling i Iran långt borta – även om det naturligtvis är positivt om kärnhotet reduceras.

Min andra kommentar gäller samhällets organisation där religionen är överordnad politiken. På varje fråga om dödsstraff var svaret att vi har ett oberoende rättsväsende och där tillämpas dödsstraff. Vad vi (regeringen) kan göra är att uppmana rättssystemet att finna alternativa straff. Inget om att rättsystemet bygger på sharia och därmed är en del av den religiösa sfären och inte heller något om värdet av en värdeneutral och sekulär stat. Även här en lång väg kvar.

Skall man sammanfatta är varje steg naturligtvis värdefullt men det är mycket långt till dess Iran har blivit ett land bland andra. Agerandet och bristen på grundläggande insikt hos ministern får mig att st fast vid min negativa uppfattning om prästerskapets Iran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s