Ryssland och Sverige

I Ukraina står det och väger, skall Ukraina godkänna frihandels- och samarbetsavtalet med EU – som ger Ukraina tillträde till den europeiska gemenskapen och dess handel – eller skall man luta sig mer mot Ryssland. Demonstranterna i Kiev har gjort sitt val, de anser att framtiden ligger i att närma sig Europas demokratier. Presidenten varkar (verkade?) ha gjort sitt val då han accepterade pengar och lägre energipriser från Ryssland för att avvisa EUs erbjudande. Två former av ”mjuk makt” står mot varandra. Det finns en skillnad dock, när Ryssland erbjuder ledningen pengar så att de kan säkra sin framtid så erbjuder EU en god famtid för många människor och företag. Makten mot befolkningen i någon mening.

Men det var inte detta jag skulle skriva om mer än indirekt. Sverige har – med rätta – kritiserat Ryssland för inblandning och påverka av ett beslut som borde vara Ukrainarnas egna. Det går naturligtvis att invända att EU också försöker ”sälja in” sitt erbjudande, det som upprör är vaä att man agerar precis när man är framme i mål med förhamdlingarna. Nåväl, Sverige kritiserar Ryssland och då, precis då, avslöjas av SvT att Sverige spionerat på Ryssland för USAs räkning. I sak är avslöjandet inget nytt, sedan kalla kriget har det varit troligt att Sverige har haft ett tekniskt samarbete med USA och ett utbyta av underrättelsematerial med USA. Det var väl knappas information om den amerikanska administrationen man bytte med USA!

Avslöjandet kommer från Edward Snowdens källor, samma person som sitter som avhoppad på en flygplats i Moskva. Är detta en slump eller väljer Ryssland att svara med en annan typ av motåtgärder när de får kritik? Från skolgården vet vi att det är alltid den med svagast argument som tar till knytnävarna och trappar upp fighten. Är det så att Sveriges moraliskat baserade kritik får Ryssland att använda information man fått från Snowden för att ”svartmåla Sverige”. Jag inser att detta kan beskrivas som en konspirationsteori – men jag vill nämna den för i vart fall en fundering.

Avslutningsvis så kan jag konstatera att jag i måndags kväll var inbjuden på en informell middag (vice Talmannen var värd) med Ryska Federationsrådets Talman HE Ms Valentina Matvienko i samband med hennes besök i Stockholm. Under middagen så betonades de goda diplomatiska förhållandena med Vserige, mötet med utrikesministern hade varit bra och det hade tagit längre tid än planerat. Vidare framhävde hon de mycket starka handelsutbytet mellan Ryssland och Sverige.

Uppenbarligen finns det många bottnar i relationerna mellan Ryssland och Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s