Enkät om Vapenexport

Vapenvalet är en webplats som vill diskutera frågor om vapenexport. Jag vet inte om jag blivit inbjuden att besvara en enkät där som riksdagsledamot eller som ledamot av den s.k. KEX utredningen. Utredningen tillsattes i syfte att utreda om det går ”att skärpa exportkontrollen i syfte att försvåra export till icke demokratier” (citat från riksdagens beslut). När jag försökte besvara frågorna så blev det så förenklat att jag inte kunde ge relevanta svar.

Redan den andra frågan handlade om förbud för vapenexport till diktaturer. Vore det så enkelt att staterna bestod av två distinkta och åtskillda grupper, demokratier och diktaturer vore det enkelt att svara. Nu ser det väldigt sällan ut så, utan stater kan ha inslag både av demokrati och diktatur (och är det något utredningen så långt lärt mig så är det att det sbnarare är svårare än jag trodde att definiera diktatur och demokrati). Däröfr går det inta att ge ett direkt svar på frågan och däröfr slutade jag svara.

I grunden tycker jag att dagens system där man sammanväger information, bedömningar och andra kontakter för att värdera om export av vapen står i samklang med våra sammantagna utrikespolitiska ställningstaganden. Ingen skall behöva tveka om att Sverige står för demokrati, värnadet av mänskliga rättigheter och rättsäkerhet och att det vägs in i alla ställningstaganden. Jag tror inte att Vapenvalets (och Svenska Freds som står bakom hemsidan) förenklingar gör läget enklare.

Ett svar till “Enkät om Vapenexport

 1. Hej Ulrik,
  Tråkigt att du inte ville gå vidare. Vi är medvetna om att alla nyanser inte kan rymmas i en enkät som den här. Syftet är att ge rum för ett samtal kring aktuella vapenexportfrågor även med dem som inte är lika insatta i frågorna som ni som sitter i Kexutredningen.

  För varje fråga i enkäten finns utöver ”ja” och ”nej” även alternativet ”Vill inte svara”. Längst ned i formuläret finns också möjligheten att kommentera frågorna eller specificera svaren. En plats för att t.ex ta upp frågor kring definitioner och avvägningar eller förklara varför en viss fråga valts bort. Vi har gjort så just för att det ska finnas alternativ för de som känner att det svar de vill ge inte ryms i de ramar som satts upp.

  Vilka frågor skulle du vilja se i ett projekt som det här?

  Vänliga hälsningar,
  Linda Åkerström/Vapenvalet och Svenska Freds
  @vapenvalet, http://www.facebook.com/vapenvalet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s