Bill Gates i Utrikesutskottet

I dag var det kändisbesök i Utrikesutskottet, Bill Gates kom och pratade om verksamheten i Bill och Melinda Gates stiftelse och, kanske framförallt, den positiva utveckling som sker. Det finns anledning att visa beundran för det arbete stiftelsen gör och att visa tacksamhet för de stora donationer som kommer utvecklingen till del via stiftelsen. Inte minst är det viktigt att pengarna används rätt och då är det viktigt att avliva myter. En myt som Bill Gates tog upp var kopplingen mellan hälsa och befolkningsutveckling. Man kan lätt tro att när hälsan förbättras så överlever fler och befolkningen ökar. Jag vill minnas att vi i skolan fick lära oss att precis det var en orsak till emigrationen till USA (fred, potatis och vaccin). Det är egentligen tvärtom – när man förväntar sig att fler barn överlever till vuxen ålder så väljer man att skaffa färre barn. Så kombinationen av hälsovård och tillgång till bra preventivmetoder är viktig del av lösningen på befolkningsfrågan. Bill Gates gör skillnad även när drt handlar om att avliva myter.

För egen del känner jag också en viss avund mot Gates, och då menar jag inte det vanligaste när drt gäller en rik och framgångsrik person. Nej, det handlar om att vi politiker ofta måste beskriva världens fattiga och de problem som finns för att motivera vårt bistånd. Bill Gates kan helt fokusera på att beskriva den fantastiska utveckling som sker över hela jorden.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s