Valet -12 dagar

Dagen inleddes med en debattartikel i BT.

imageDen går också att läsa på http://www.bt.se, debatt.

Sedan var det dags för dagens huvuduppgift, att prata på Måndagsrörelsens möte på Norrmalmstorg om läget i Ukraina. Jag bifogar texten från pressmeddelandet från mitt framförande:

 

image

PRESSMEDDELANDE

Ulrik Nilsson (M) bjöds in av måndagsrörelsen

Ulrik Nilsson (M), riksdagsledamot från Borås, har bjudits in av måndagsrörelsen att tala för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm idag.

”Rysslands allvarliga kränkningar av ett grannland är exempellösa i fredstid och måste fördömas i de starkaste ordalagen”, inleder Ulrik Nilsson. ”Det är också närmast att se som en moralisk kollaps för Ryssland, och Rysslands värde som en viktig Europeisk aktör reduceras markant. Samverkan stater emellan bygger på internationella regler, den som bryter dessa förtjänar bara förakt.”, fortsätter Ulrik Nilsson.

Måndagsrörelsen startade som en svensk opinionsrörelse för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen, med Gunnar Hökmark, Peeter Luksep, Håkan Holmberg och Andres Küng som initiativtagare. Man samlades till totalt sjuttionio offentliga opinionsmöten, varje måndag klockan 12, på Norrmalmstorg i Stockholm, från mars 1990 till september 1991, då balterna, efter Sovjetunionens kollaps i augusti samma år, lyckats få sin självständighet.

”Ukraina har rätt till skydd för sin suveränitet, sitt territorium, sina innevånare och sin egendom. De har dessutom rätt att själva och i frihet avgöra landets framtida utveckling. Ukraina är offer för en exempellös rysk aggression och varje försök att göra offret skyldigt måste avvisas”, betonar Ulrik Nilsson.

”EU måste med emfas markera att Ukraina har rätten att välja väg och välkomna Ukraina att närma sig de europeiska demokratiernas samverkan. Rysslands maktambitioner ska avvisas och kännbara sanktioner användas för att markera”, säger Ulrik Nilsson.

”Vi svenskar betonar betydelsen av att följa överenskomna regler och förhållningssätt och ställer oss helhjärtat på Ukrainas sida. Vi måste vara beredda att fullt ut ta konsekvenserna av vår hållning och symboliskt med Ukrainas folk utbrista i biskop Thomas frihetssång ”Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring ….”, avslutar Ulrik Nilsson.

Rörelsen har uppstått på nytt med anledning av att ryska trupper befinner sig i Krim. Rörelsen vill visa sitt stöd för fred, frihet och demokrati i Ukraina och andra forna sovjetstater. Måndagsrörelsen är partipolitiskt oberoende och drivs ideellt i föreningsform. Rörelsen vill ge en mötesplats för alla människor som bryr sig, oberoende av politiskt block. Måndagsrörelsen möts på Norrmalmstorg varje måndag klockan 12.00 för att visa vårt stöd. Olika talare bjuds in med såväl opolitisk som politisk bakgrund, från olika partier och med olika vinklar. Ulrik Nilsson bjöds in att tala idag.

—-

Ja, det blev i princip allt för idag, en dag då valrörelsen i Borås fick stå tillbaka för att stå upp för demokratin och respekten i Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s