Valet -10 dagar

Så kom då dagen när Uppdrag Granskning skulle presentera sitt avslöjande som jag intervjuades för redan i juni i år. Det är alltid lika skrämmande att se sig själv i TV, men med lite perspektiv så är jag rätt nöjd. Dagen började med att UG la upp nyheten på svt.se kl 06:00 (jag hade igår fått granska mina citat) och därför visste jag att den skulle komma 06:00. Vad jag inte visste var att jag redan kl 13 kunde se hela programmet på SvT-play, vilket jag gjorde under lunchen som åts på Glasets Hus i Limmared. Innan dess hade jag hunnit med morgonutdelning av kokböcker och matrerial på SÄS och utdelning av kandidatkort i Tranemo, det blev ca 800 utdelade kort idag. Jag hade hjälp av ”min” politiska sekreterare Johanna Hornberger, så vi var två idag.

Lunch som sagt och mycket samtal om UG, och därefter dörrknackning på fågelgatorna i Brämhult.

image

Åter till Uppdrag Granskning. För mig finns det anledning att konstatera att om Edge skall, eller för den delen riskerar att (d.v.s. kan), användas för militära ändamål så är den underkastad bedömning från ISP. ISP kan mot bakgrund av vapenembargot mot Kina inte bevilja export av produkten. Mycket talar för att så är fallet och därmed torde frågan vara utagerad i den delen. Den andra delen, hur ansvaret fördelas mellan FOI, KTH, Försvarsmakten, FMV med flera bör noga utredas. Samtidigt tycker jag det är på sin plats att vara stolt över att svnska ingenjörer och forskare kan ta fram och utveckla såväl avancerade simuleringsprogram som avancerade flygplan. En annan reflektion måste vara att fundera över hur det kan komma sig att man valde ett sådant upplägg (om uppgifterna i UG stämmer, något jag ser liten anledning till att betvivla), då man nästan säkert borde räkna med att det kom ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s