Vi och dem – subjekt eller objekt

En liten språklära inspirerad av en dag i Kommunfullmäktige i Borås, given av en som är totalt okvalificerad för uppgiften.

Vi och dem kom att bli lite av gårdagens tema. ”I Borås finns inte vi och dem, bara vi” inledde Ulf Olsson (S) debatten för att vi sedan fick höra tre timmars debatt där det fanns vi (här den kommunalt drivna äldreomsorgen) och dem (riskkapitalisterna som driver rovdrift på äldre). Det finns inte vi och dem blev till att det finns vi och de usla som vill driva äldreomsorg. Att sedan slutsatsen blev att för att fixa att det bara finns vi så måste initiativen drivas ut från staden.

Även i de mer övergipande debatterna fanns en del av denna uppdelning, genom att allt fokus var på vi (i betydelsen kommunen) och dem (medborgarna) för vilka vi erbjuder service och tjänster. Texten ”vi bygger förskolor” gav upphov till ett rent bottennapp i debatten då de röd-gröna företrädda av Ulf Olsson inte ville inse att det kan finnas någon annan än kommunen som tar initiativ till förskolor. Ulf ironiserade istället över att det minsann inte byggdes i egen regi utan att an köpte den tjänsten på marknaden (vinstdriven?). Uppdelningen i vi, som gör allt rätt, och dem som är vinstmaximerande må vara politisk kraftfull på vänstersidan men som är djup felaktig. Mot den uppfattning står vår linje att välkomnan initiativ och individer och initiativ tagna av individer, så bygger vi bra samhällen och får utveckling.

Här ser vi ett avgörande svalg medllan Alliansen och de röd-röd-gröna i Borås. Vi anser att staden utvecklas av 107 000 boråsare och inte enbart av kommunens initiativ. För oss är inte kommunen subjektet som ger objektet något. För oss är medborgarna subjektet (den aktiva parten) och objektet är vårt goda samhälle. Kommunen skall ge förutsättningar och stöd och minska hinder.

I ”vi” innefattar Alliansen också människor med idéer och drivkraft och vi vill ge dem och alla andra förutsättningar. Det är de och alla andra boråsarna som skall vara aktiva och subjekt. Alliansens språklära blir att ”vi” inte utesluter någon och att alla är subjekt.

(bilden är stulen från P4 Radio Sjuhärads hemsida, hoppas inte jag bryter mot någon upphovsrätt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s