Världens längsta NEJ

I KF i Borås igår ställde Alexander Andersson (C) en enkel fråga till ansvarigt kommunalråd – som visade sig vara Tom Andersson (MP). Frågan löd: ”Planerar Borås stads kostverksamhet in några fler måltider med närproducerat svensk nötkött med anledning av rådande situation”. Svaret från Tom Andersson (MP) måste beskrivas som NEJ och det med motiveringen att det inte skulle stå i överensstämmelse med kommunens miljömål, vilket även framgår av en artikel i dagens BT (http://www.bt.se/boras/anderssons-svar-efter-kottkravet-skulle-rasera-vart-miljomalsarbete/).

Enkel fråga har tillkommit för att man skall kunna få en saklig upplysning i ett ärende och svaret skall kunna ges som ett ja eller nej eller möjligen som en saklig upplysning. Under enkel fråga får bara frågeställaren och svaranden yttra sig och det är därför inte avsett för att vara ett politiskt debattforum. Tom Anderssons (MP) svar hade därför kunnat ges kort. ”Nej, vi anser att de negativa effekterna för miljöarbetet överväger det positiva i att stödja landsbygdsnäringen”, eller något liknande – så blev det nu inte!

Tom Andersson (MP) ägnade nästan 8 minuter åt sitt svar (följ bifogad länk och gå in efter 37:25: https://www.pscp.tv/w/1PlJQrAVDVVxE?t=1h3m1s), där huvuddelen ägnades åt att med statistik beskriva att sommaren varit varm och torr (hade någon missat det?) samt en relativt lång beskrivning av att 97% av forskarna förutser ett allt mer extremt väder (ungefär samma andel av de förtroendevalda agerar efter försiktighetsprincipen och är därför oroad över klimatet). Vidare – om jag så långt förstod rätt – så var Tom Anderssons (MP) argumentation att nötkött ökar koldioxidutsläppen och skulle sålunda förvärra situationen.

Att Tom Andersson (MP) ville ha sin tid i rampljuset kan man förstå, att då ägna lång tid åt att besvara frågor som ingen ställt (frågan handlade inte om hur vädret varit eller varför) inger dock inget förtroende, snarare tycker jag att det visar på visst förakt för KF:s ledamöter.

Att vi dessutom har en exekutiv ledning i Borås, bestående av (S), (MP) och (V), som inte ser att man måste agera i akuta situationer förstärker bilden av att man önskar driva partipolitik snarare än att förbättra förutsättningarna för Borås. Även landsbygdens näringar är viktiga, och svensk lantbruksproduktion är väl miljö- och resursanpassad. Att sedan inte Tom Andersson (MP) kommenterar att om djur behöver slaktas (ev. till och med nöd-slaktas) så är väl redan koldioxideffekten ett faktum och frågan handlar om huruvida maten skall komma till nytta eller ej.

Att prioritera partipolitik för det bästa för Borås har länge varit ett tema, nu blev det tydligt. Borås behöver en ledning, en ledning som vill utveckla staden genom att skapa Ordning&Reda, säkra Tryggheten och frigöra allas Växtkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s