Valdebatt i Borås gav tydliga besked

I dag har det varit en debatt mellan företrädare för alla 8 partier i Borås. Jag tror att relativt många som lyssnade lämnade debatten med en känsla av att det var väldigt lite nytt – så var det inte för mig. Med min erfarenhet av att ha haft ansvaret för Borås stad så gav debatten indirekt en mycket tydlig slutsats. Det var inte något av debattämnena utan mer en reflektion när man sammanfattar retoriska och lågmälda inlägg, idéer och förslag.

I all statsvetenskap brukar man försöka förklara olika lite mer komplexa samband i s.k. ”fyrfältare”, och det är en sådan jag får framför ögonen (eller i mitt huvud) med en axel som går mellan Kollektiv och Individ och en axel som går mellan förutsägbarpolitik och utspelspolitik. För att förklara; vissa partier bygger sin politik utifrån kollektivets perspektiv – det kan vara arbetarklassen eller nationen – under det att andra utgår från individens möjligheter och frihet. Detta är den traditionella spännvidden mellan (S) och (M). Den andra axeln går från förutsägbarhet (kalla det tråkighet) till utspel, man skulle också kunna säga från att ha ambitionen att styra och leda till att ha ambitionen att vinna kortsiktiga opinioner.

Debatten visade att det finns två partier med kompisar som har dessa fullständiga förslag och det är (S) och Alliansen. Alliansen må vara fyra partier men eventuella utspel från ett av partierna ”backas upp” av att man ingår i en stark koalition som kan leda. Socialdemokraterna å andra sidan har insikten i vad som krävs, men kompisarna (MP) och (V) agerar inte lika systematiskt även om de i viss mån kan luta sig mot (S). Slutligen så (SD) som inte har denna helhet och som därför kan komma med såväl realistiska som orealistiska förslag utan att de ”bottnar”. Bara ett exempel; (SD):s företrädare i debatten gjorde gällande att problemen med brottslighet på Norrby kunde lösas genom att minska antalet kommunalråd, tydligare kan inte skillnaden mellan populism och ambition att styra uttryckas.

Jag tycker att de röd-gröna har misslyckats i Borås och att därför Alliansen är det bästa alternativet men jag fasar för vad som skulle hända om någon annan konstellation än de som bygger antingen på (S) eller Alliansen skulle få styra BoråsDebatt.

Debatten visade på betydelsen av förutsägbarhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s