Dagen efter valdagen

En helt vanlig ”dagen efter”, d.v.s. mandatberäkningar, statistik vändande och besök på val.se. Allt i syfte att få klart läget och bereda sig för vad som komma skall. Kvällen före blev sen men är man uppe i varv så är man (Nej, jag tänker inte röja någon strategi)

Jag kan ödmjukt konstatera att jag hade helt rätt i mina förutsägelser. Jag sa redan lång före valet att jag visste precis hur det skulle gå (att det blir en variant på ”två slår den tredje”) men att jag inte hade en aning om hur det blir. Jag fick rätt – precis så är det. Min orakelmässiga utsaga höll för prövningen!

Hur det blir i Borås, i regionen och i riket får vi avvakta med intresse och spänning.

Ser man på siffrorna så gjorde vi ett (relativt) bra resultat i Borås. Det är aldrig bra att tappa röster men det är bättre att tappa lite än att tappa mycket. Vi tappar ca 2,8% i riksdagsvalet (att jämföra med 3,5% i riket) och ”bara” 1,1% i kommunalvalet. Alla som har medverkat till detta skall ha en stor eloge och ett gigantiskt tack för insatser före och under valet.

Slutligen kan jag inte låta bli en reflektion från siffrorna i Svt:s ValU. Det förefaller som att (SD) har tagit något mer från (S) än från oss samtidigt som vi har tappat ungefär lika mycket till Allianskompisar som till (SD). Jag tror att detta måste tolkas så att väljarna uppskattar Alliansen och när Alliansen står för något. Att försöka bli mer likt (SD) är ingen framkomlig väg utan nu måste det som är essensen i Alliansen försvaras. Vår syn på rörlighet och samarbete, vår syn på mänskliga rättigheter, demokrati och rättssäkerhet, vår syn på att ge alla samma förutsättningar och vår syn på individen som den som skapar det goda samhället.

Sverige behöver entreprenörer inte vinstförbud, Sverige behöver starka familjer inte sönder beskattade, Sverige behöver ett försvar inte infiltration från Ryssland, Sverige behöver Alliansen inte ”röd-grön-röra”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s