Ibland kommer världen nära …

I går morse (svensk tid) drabbades staden Palu på ön Sulawesi i Indonesien av ett jordskalv och en efterföljande tsunami. Enligt uppgifter på BBC:s hemsida har runt 50 personer omkommit i katastrofen och ett stort antal strandnära byggnader raserats (bl.a. sjukhuset).

För mig så kommer detta så nära eftersom Borås stad har haft nära relationer med staden Palu framförallt inom områdena biogas och avfallshantering. Allt inleddes under min tid som Kommunstyrelseordförande med att en delegation där jag ingick besökte staden och vi enades om projekt inom ICLD:s ram. Projekten har sedan fortsatt och är nu i fasen att avslutas. Detta innebär att jag själv vid två tillfällen har besökt Palu, att jag har träffat representanter därifrån i Borås vid minst tre tillfällen och att man naturligtvis har vänner i staden. ICLD:s projekt syftar just till att bygga relationer mellan politiker i syfte att ”exportera” demokrati.

Jag har via Facebook varit i kontakt med min närmaste kontakt i Palu, han är för tillfället i Jakarta men säger att han inte kan nå sina föräldrar i Palu. Plötsligt så kom världen så nära.

För mig känns det nu uppfordrande för mig själv och för Borås att fundera på vad kan vi göra för att stödja och hjälpa Palu att åter bli en blomstrande stad. Jag hoppas att få någon indikation på det så småningom, för tillfället känner jag bara oro för en stad som jag ändå knutit vissa band med. Jag vet inte hur övriga förtroendevalda i Borås som besökt Palu eller träffat representanter från Palu känner, men för mig känns det som att det är dags att visa att det inte enbart var en kul resa.

PS

Förra helgen högtidlighöll vi minnet av Birger Forell (blogg kommer) som stod i ledningen för stora insatser från Boråsarna för att bygga upp Tyskland efter kriget, kanske en inspiration.sjukhus i Palu

(Bilden på sjukhuset lånad från BBC:s hemsida)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s