Palu behöver vårt (Borås) stöd

Upprop:
I fredags morse svensk tid skedde en jordbävning i havet utanför den indonesiska ön Sulawesi. Jordbävningen gav upphov till en flodvåg (tsunami) som numera anges ha haft vågor på upp till sex meter. Fortfarande är läget i Palu svårbedömt men mer och mer står katastrofens vidd klar. Nu uppges att nära tusen människor fått sätta livet till och stora delar av stadens infrastruktur nära vattnet har skadats/slagits ut. Sjukhuset har till stora delar rasat, hotell är bortspolade och broar raserade eller allvarligt skadade. Återuppbyggnadsarbetet kommer att bli stort, långt och krävande.
Palu och Borås har haft band sedan ca 10 år tillbaka då städerna på olika sätt samarbetat inom ramen för svenskt demokratibistånd, det har handlat om att lösa problem med avfallshantering och biogas men även med stadsbyggnad och kontakter på politisk nivå. Nu behöver Palu sina vänner och därför vill jag, som besökt Palu som representant för Borås stad uppmana hela Borås till att se över vad var och en och vi tillsammans kan göra för Palu.
Genom det långa samarbetet har kanske Borås de bästa ingångar till återuppbyggnaden som kan finnas och just därför känns det som att vår stad har ett stort ansvar och goda möjligheter att visa sann solidaritet med en stad i kris.
För någon vecka sedan firade vi minnet av Birger Forell som tillsammans med många Boråsare gav ett stört stöd och bidrag till återuppbyggnaden i Tyskland efter kriget. Nu har vi samma läge, visserligen för en stad längre bort, men för en stad med vilken många Boråsare känner samhörighet.
När vänner behöver hjälp måste man ställa upp.

Ulrik Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s