Det politiska läget i Borås – en förlorad möjlighet?

I går blev det klart att Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet vill styra Borås i en koalition. Än är alla detaljer inte klara de skall jobba vidare med arbetsformer, maktfördelning samt politiskt innehåll. För mig är det den sista frågan – det politiska innehållet som är avgörande. Jag är övertygad om att Borås behöver en politik som ser mer till den enskilda människans behov och mindre till kollektivet, en politik som bejakar initiativ och som leder staden mot framtiden. Jag tror tyvärr att den chansen minskar med den nya konstellationen, nedan vill jag utreda lite varför jag tror så.

Först skall det sägas, staden mår alltid bra av att ha stabila förutsättningar, då vet innevånarna vad som gäller och vad de har att förhålla sig till. Ett visst mått av politiska kompromisser kan därför vara motiverade för att ha en tydlig majoritet (även om den konspiratoriskt lagda kan säga att besluten flyttar från offentligheten in i slutna rum). Hade den nya ledningen säkrat majoritet så kunde jag lättare fördra den, nu gör den inte det utan den blir beroende av stöd från antingen den kvarvarande alliansen, från Sverigedemokraterna eller från Vänstern. Det är även talande att man basunerar ut hur man vill styra innan man klarat ut varför man vill styra och vad man vill åstadkomma.

Min uppfattning är att det som gått fel de senaste åtta åren är att allt för stort fokus riktats inåt mot kommunens interna processer, och allt för lite fokus riktats mot vad Borås skall vara. Det har varit viktigare att processa beslutsärenden än att presentera visioner. Ett tydligt exempel är bygget av kongresshuset där den politiska ledningen under hela den publika debatten duckade och istället envisades med att säga att besluten gäller. Tänk om man istället stigit fram och sagt ”vi bygger ett kongresshus därför att vill bygga Borås starkt för framtiden och framtiden kräver allt fler möten mellan människor, mellan idéer och mellan kulturer”, men nej man avstod ledarskapet och lät debatten dö ut. Ett annat problem är att staden inte har förmått att ta tag i frågor om styrning och ledning. När det gäller att finna syndabockar så har man gjort utredningar men styrning och ledning handlar om att skapa strukturer innan dess att problem uppstått.

Sammanfattningsvis i den politiska delen vi behöver alliansens politik för frihet och växtkraft parat med åtgärder för att visa visioner samt strukturer för god kontroll. Kommer den nya S-L-C-MP styret verkligen att ta tag i det när de sorterat ut sina inre arbetsformer och fördelat makten sinsemellan?

Valet utföll så att det i princip fanns tre lösningar. Minoritetsstyre med vänstertyngdpunkt, minoritetsstyre med allianstyngdpunkt samt brett styre av allians och (S). Av dessa lösningar så jag naturligtvis helst den andra att alliansen styr i minoritet och får då söka stöd hos andra partier, den lösningen anses inte acceptabel för maktpartiet (S) utan de avfärdar den som stödd av (SD). Med andra ord så tar sig (S) rätten att redan innan förslagen kommer säga vi kommer inte att stödja något det gänget gör. På samma sätt kan man se vänsterstyret, dock har vi inte sagt att vi kommer att motsätta oss allt, vi kommer att värdera förslagen utifrån vad vi tycker. Det tredje alternativet hade inneburit att varje fråga hade behövt hanteras och kompromissas för sig, lösningen hade förutsatt att man hade majoritet och var eniga om att vi måste bedriva politiskt hantverk inte räkna med att KF följer ”husbondens röst”. Nu blev det alltså den törsta alternativet.

Kommer då politiken att bli den rätta. De tidigare allianspartierna har 10 röster av 36 i grupperingen (d.v.s. ungefär en fjärdedel av inflytandet ligger på allianssidan). Det kommer nog inte att räcka för att bevara de reformer som vi genomfört i Borås (t.ex. det fria skolvalet) och inte heller för att öka möjligheterna (exv. genom att använda LOV som form för hemtjänst). Driver man allianspolitik kommer vi att stödja, gör man inte det utan driver den politik som (S) och (MP) drivit, och som har majoritet i samarbetet, så får man söka Vänsterns stöd. Vänsterpolitik är inte vad en stad på frammarsch behöver!

Vi hade möjligheten till alliansstyre men (L) och (C) verkar välja vänsterspåret …

Jag måste ändå beundra (S) förmåga att agera som maktparti och att sätta sig själv i solens position, den allt cirkulerar kring. Vi hade 12 framgångsrika år i Borås med ett sex-parti-styre, sedan övertogs makten av en försvagad socialdemokrati. Vi valde, för Boråsarnas skull, att ingå en teknisk koalition. Utfallet blev ”så där” men (S) kunde ta makten. Fyra år senare to ett än mer försvagat vänsterblock styret och visade sin svaghet när budgeten inte gick igenom. Denna gång vände de sig till oss moderater och vi ingick ett avtal för att lösa situationen. Vi fick behålla vissa frihetsreformer mot att vi fann en arbetsform, maktpartiet segrade igen. Nu kommer maktpartiet en tredje gång, även denna gång försvagat, och nu väljer man ytterligare en gruppering för makten. Man kan säga att när uppfattningarna går högerut så går även (S) högerut och tar nya grupper under sin slagskugga, de blir (ofta) gisslan för en vänsterpolitik.

Vi får se hur detta blir, men jag är skeptisk – dock vet jag att väljarna gillar alliansens politik och den kommer vi att driva, tråkigt att (L) och (C) agerar så att de får svårt att medverka till det.

2 svar till “Det politiska läget i Borås – en förlorad möjlighet?

  1. Min käre Ulrik jag har alltid sett dig som en ordentlig person, därför blev jag lite besviken när jag läste din blogg. Tyvärr verkar det inte som om du eller någon har korrläst den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s